Samtidig med at HORESTA har taget positivt imod den nye tjeneste, har vi igen og igen gjort politikerne opmærksomme på, at Airbnb intet har med deleøkonomi at gøre. Der er tale om hardcore business og skal derfor reguleres, så den etablerede branche og den nye spiller på markedet kan konkurrere på lige vilkår.

Lad mig være ærlig og sige, at det ikke har været nogen nem kamp. Det har taget lang tid at overbevise skiftende skatteministre og et flertal i Folketinget om, at Airbnb skal have nogle faste rammer at arbejde indenfor.

Men nu er de kommet. Ti år efter den platformsøkonomiske tjenestes entré i Danmark, har et flertal i Folketinget for første gang sat rammer op for Airbnb, der efterfølgende har underskrevet en aftale, og det er vi meget tilfredse med.

Det er klart, at modellen havde set anderledes ud, hvis HORESTA frit kunne vælge fra alle hylder. Men særligt sat i forhold til, hvad det oprindelige udspil fra regeringen rummede, ser det rigtig godt ud. Vi har fået en aftale om indberetning af udlejernes indtægter til SKAT, og vi er gået fra et udspil, som i princippet kun lagde loft over antallet af udlejningsdage, hvis den enkelte kommune besluttede det. Nu har vi fået indført maksimalt 70 udlejningsdage. Det er en helt anden form for regulering, som vil få stor betydning.

Når det er sagt, så er det ubegribeligt, at det nu skal tage tre år, før staten er klar med en teknisk løsning på indberetningen fra Airbnb.

Derudover savner vi en model for automatisk indberetning af antallet af Airbnb-overnatninger til Danmarks Statistik, så at udviklingen kan følges i det nationale turismeregnskab på lige fod med alle andre turistovernatninger i Danmark.

 

 

Se også

Blog: Det kræver en større omstilling af industrien at håndtere klimaudfordringerne

Espresso House’s direktør, Sabrina Jæger, skriver i denne blog, at der er brug for en større omstilling i hele industrien, hvis man for alvor vil komme klimaudfordringerne til livs. Blandt andet er det afgørende, at virksomheder reducerer deres plastikforbrug og omstiller sig til mere bæredygtig, plantebaseret produktion. Noget, som kæden selv er lykkedes med.

Log ind