Når en medarbejder venter barn, er det vigtigt at være opmærksom på de regler der gælder om medarbejderens ret til fravær, medarbejderens evt. ret til løn under orlov og den særlige beskyttelse mod opsigelse, der vil træde i kraft.
En kvindelig medarbejder har normalvis ret til fravær i 4 uger før fødslen og op til 46 uger efter fødslen. En mandlig medarbejder har normalvis ret til fravær i op til 34 uger.
Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til løn under orlov, og dagpengeretten gælder heller ikke nødvendigvis i hele perioden – i hvert fald ikke for begge forældre.
Medarbejderen skal give dig besked i god tid om den kommende orlov. Det er en god ide hurtigst muligt herefter at få klarlagt de forpligtelser, der gælder for dig som arbejdsgiver, og hvilke muligheder, dine medarbejdere har.
Oversigt over barselsorlovsperioder:
|
GRAVIDITETS-ORLOV |
BARSELSORLOV / FÆDREORLOV |
FORÆLDREORLOV |
FORLÆNGET FORÆLDREORLOV |
UDSKUDT FORÆLDREORLOV |
Mor |
4 uger |
14 uger |
32 uger |
8 eller 14 uger |
8-13 uger |
Far |
|
2 uger |
32 uger |
8 eller 14 uger |
8-13 uger |
Læs mere om reglerne i undersiderne i venstre kolonne.
NYE REGLER OM ØREMÆRKET BARSEL TIL FAREN ELLER MEDMOREN
Regeringen har indgået en aftale om øremærket barsel til faren eller medmoren. Aftalen blev indgået efter, at et EU-direktiv har pålagt, at lande i EU sikrer minimum er to måneders barsel til hver forældre. Den nye aftale træder i kraft fra august 2022.
Aftalen fastholder de to ugers barsel til hver forældre, der er i forbindelse med fødslen, mens de resterende ni uger, som begge forældre nu har øremærket, skal afholdes inden for det første år efter fødslen.
Øremærkningen betyder, at de 11 uger ikke kan overføres til den anden forældre. Afholder mor eller far ikke de uger, der er øremærket dem, bortfalder de.
Har du spørgsmål til barsel?
Medlemmer kan kontakte HORESTA for nærmere rådgivning om bl.a. barsel ved at ringe til HORESTAs juridiske callcenter på 35 24 80 40.
FAQ
om graviditet og orlov
Har en mandlig medarbejder krav på at afholde barselsorlov?
Svar:
En mandlig medarbejder har ret til at afholde 2 ugers fædreorlov og 32 ugers forældreorlov. Om han har ret til løn under orloven afhænger af, om han er funktionær eller overenskomstdækket medarbejder.
Kan en gravid medarbejder opsiges med begrundelsen, at virksomheden vil undgå at betale barselsløn?
Svar:
Nej, medarbejderen er særlig beskyttet mod opsigelse som følge af graviditet. Virksomheden risikerer at skulle betale en godtgørelse til medarbejderen, der udmåles efter de konkrete omstændigheder.
Skal en virksomhed betale løn under fravær i forbindelse med graviditetsundersøgelser?
Svar:
Medarbejderen har i udgangspunktet ikke krav på løn under fravær på grund af graviditetsundersøgelser, medmindre andet er aftalt. Virksomheden skal dog betale dagpenge for den tid, hvor medarbejderen er fraværende på grund af graviditetsundersøgelserne.
Indholdet på denne side er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.
Indtast din e-mail og dit password for at logge ind.
Ugyldigt login
MERE INFO
LINKS OG BLANKETTER
Læs nærmere om DA-barsel:
Læs nærmere om refusionsmulighederne fra Barsel.dk:
https://indberet.virk.dk/barseldk/refusion
Download dokumenter:
Indholdet på denne side er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.
Indtast din e-mail og dit password for at logge ind.
Callcenter
juridisk rådgivning
HORESTAs callcenter er åbent
Mandag - fredag kl. 08.30 - 16.00
Tlf.: +45 35 24 80 40
Mail: [email protected]
Har du læst dette?
Ny barselslov
Nyt direktiv medfører flere ændringer for arbejdsgivere
Fra den 2. august 2022 skal du være opmærksom på nye barselsregler. Baggrunden for de nye regler er EU’s orlovsdirektiv. Det fører også til andre nye regler, der har betydning for dine medarbejdere. Her er de vigtigste ting, du skal være opmærksom på.
Overgangsordning: Se overenskomsternes regler for betaling under orlov
Den nye barselslov vil gælde for alle, der har født eller adopteret efter den 2. august 2022. For medarbejdere, der er ansat på overenskomst, er der netop indgået aftale mellem DA og FH om tilpasning af betalingsreglerne i overenskomsten. Der er tale om en overgangsordning, som er gældende frem til og med udgangen af februar 2023, hvor overenskomsterne skal fornyes.