Overenskomstansatte
Der blev i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2023 aftalt nye regler og anbefalinger for natarbejde, som trådte i kraft den 1. marts 2024. Reglerne gælder for alle overenskomstansatte.

Ved natarbejdere forstås i henhold til overenskomsten en medarbejder, der udfører mindst 3 timer af sin daglige arbejdstid i natperiode (23-06) eller udfører mindst halvdelen af den årlige arbejdstid i natperioden.

Baggrunden for de nye regler er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) seneste anbefalinger om natarbejde, som viser, at det er forbundet med en betydelig sundhedsmæssig risiko, at have natarbejde. Derfor har NFA udsendt følgende anbefalinger for medarbejdere med natarbejde: 

  • Højest 3 nattevagter i træk
  • Mindst 11 timer mellem to vagter 
  • Højest 9 timers varighed pr. vagt. 

Hvis virksomheden lever op til anbefalingerne, er der ingen ændringer i forhold til de nuværende regler.  
Hvis virksomheden vurderer, at man ikke lever op til anbefalingerne, skal man fra 1. marts 2024 i stedet sætte følgende aktiviteter i gang: 

  • Virksomheden skal tilbyde årlig helbredskontrol til alle natarbejdere. Det er obligatorisk for natarbejderen at gennemføre helbredskontrollen mindst hvert andet år  
  • For natarbejdere på 50+ år anvendes der en udvidet helbredskontrol
  • Der skal gennemføres en årlig APV, der er særligt rettet mod natarbejde 

 

Ikke-overenskomstansatte
For ikke overenskomstansatte medarbejdere er NFAs anbefalinger om natarbejde for nuværende alene anbefalinger. Dette gælder dog ikke reglerne vedrørende gravide, som er gengivet nedenfor.

Natperiode defineres i arbejdstidsloven som et tidsrum på mindst 7 timer, som omfatter tidsrummet mellem kl. 00.00 og kl. 05.00. Medmindre andet er aftalt, er natperioden fra kl. 22.00 til kl. 05.00.

En natarbejder defineres i arbejdstidsloven som en medarbejder, der normalt udfører mindst 3 timer af sin daglige arbejdstid i natperioden eller en medarbejder, der udfører natarbejde i mindst 300 timer inden for en periode på 12 måneder.

Særligt for gravide: Én nattevagt om ugen 
Gravide medarbejdere – uanset om de er på overenskomst eller ej - må højst have én nattevagt om ugen. Hvis virksomheden ikke har mulighed for at tilrettelægge arbejdet med andre arbejdstider, har den gravide medarbejder ret til fri med løn.

Når virksomheden bliver bekendt med, at en medarbejder er gravid, skal virksomheden hurtigst muligt og senest 2 uger efter til en uges udgang omlægge medarbejderens arbejdstid eller overføre den gravide til andre arbejdsopgaver, så den gravide højst arbejder én nattevagt om ugen.

Hvis det ikke er muligt for arbejdsgiveren at omlægge arbejdstiden eller overføre gravide til andre arbejdsopgaver, har den gravide ret til fravær for øvrige nattevagter ud over 1 om ugen med betaling som ved graviditetsorlov. Denne betalingsregel gælder uafhængig af anciennitet og fraværets længde.

Hvis der senere i graviditeten opstår mulighed for at omlægge arbejdstid eller overføre til andre arbejdsopgaver, kan dette ske.

Færdigredigerede
overenskomster 2023-2025

Herunder offentliggøres overenskomsterne i takt med at de endelige versioner bliver godkendt.  

LØNBILAG
Satsreguleringer for OK2023

Download herunder de nye oversigter over satsreguleringer med virkning fra 1. marts 2023: