Det er blevet populært at sætte vilde planter på menuen og at udvikle nye, spændende produkter med vilde planter. Det kan dog være svært som kok, restauratør eller mindre fødevarevirksomhed at vide hvilke planter, der sikkert og lovligt kan bruges i maden, og hvilke der kan give eksempelvis dårlig mave eller forøget risiko for kræft på længere sigt.

Så hvis man har gang i gryderne og vil tilsætte lidt bibernelle, fuglegræs eller gederams, kan man med fordel slå op i en ny guide for at tjekke, om de vilde planter er sikre at bruge i maden.

”Blandt landets dygtige kokke er der gået sport i at finde nye og spændende smagsindtryk i naturen, men det er ikke alt, der er lige sundt at indtage. Derfor glæder det HORESTA, at denne nye guide har risikovurderet 50 planter til glæde for køkkenerne og deres gæster”, siger Tine Skriver, fødevarechef i HORESTA. 

Planterne i guiden er risikovurderet af DTU og vurderet i forhold til, om der kræves en særlig EU-godkendelse, inden de må sælges til kunderne. Plantelisten lanceres i forlængelse af Fødevareforlig 4, hvor en af indsatserne er en kommende småskalapakke. Den skal indeholde en række nye tiltag og initiativer, der skal gøre livet nemmere for de små fødevarevirksomheder. HORESTA ser guiden som det første skridt på vejen for en mere udtømmende liste, da mange forskellige vilde planter bruges i gastronomien både i mad og drikkevarer.

Planterne er blandt andet udvalgt på baggrund af, hvad Fødevarestyrelsen i en tidligere kortlægningskampagne har set brugt på restauranter og fødevarevirksomheder.

Læs mere om, hvilke planter din virksomhed må anvende her.

For yderligere information kontakt:

Madens Folkemøde vælger ny bestyrelsesformand

Tidligere borgmester i Lejre Mette Touborg, der har rødder i det vestjyske landbrugsland, er blevet valgt som ny bestyrelsesformand i Foreningen Madens Folkemøde, skriver FødevareWatch.dk.

Her er fremtidens 50 bæredygtige fødevarer

Den globale fødevareproduktion og det globale fødevarespild sætter særdeles store aftryk, når det skal gøres op, hvor, hvem og hvad der udleder de største mængder CO2 i klodens atmosfære.

Politikere: ”Vi vil gøre det let for danskerne at spise bæredygtigt”

Ved at spise mere bæredygtigt kan danskerne gøre en konkret og personlig indsats for at nedbringe klimaaftrykket og vise verden, at bæredygtig mad er foreneligt med det gode liv. Derfor vil vi give danskerne bedre vejledning om bæredygtig mad. Sådan skriver fødevareminister Mogens Jensen og fødevareordførerne fra Ø, SF, R og S i et fælles indlæg i Information.

Log ind

NYHEDSBREV
HOLD DIG OPDATERET MED NYHEDER FRA HORESTA

Venligst accepter betingelserne