I dag er det præcis et år siden, at restauranterne for første gang blev tvangslukket. Siden da har de været lukket ned i sammenlagt 24 uger. Nattelivet har ikke været åbent siden 18. marts, halvdelen af hotellerne har de facto været lukket, da der ikke er nogen gæster, og konference- og messecentre, spillesteder m.v. har ikke kunnet gennemføre aktiviteter på grund af forsamlingsforbuddet.

I alt har turisme- og oplevelseserhvervet mistet omsætning for over 26 mia. kr. de sidste 12 måneder.

HORESTA opfordrer på den baggrund til, at hjælpepakkerne forlænges, til erhvervet er kommet fri af krisen, at der sættes ind med en genstartspakke, og endelig at der allerede nu åbnes op på en række områder.  

På årsdagen for nedlukningen af restauranterhvervet fremlægger HORESTA således en plan med seks punkter, som kan gennemføres som her-og-nu-genåbningstiltag.

HORESTA peger blandt andet på, at hoteller og restauranter skal kunne supplere forretningen ved at gøre brug af udeservering. At hotelgæster skal kunne spise i hotellernes fællesområder. At professionelle konferencesteder skal kunne afholde de erhvervsmøder, der lige nu finder sted ude på virksomhederne. Og at det bliver muligt at holde arrangementer, der er større end forsamlingsforbuddet, hvis alle deltagere har en negativ hurtigtest.

”Der er ingen tvivl om, at turisme- og oplevelseserhvervet har holdt for i kampen mod corona, og der skal sættes yderligere ind, hvis vi skal have virksomhederne gennem krisen. Nedlukningen koster de erhvervsdrivende i branchen utrolig mange penge, og flere af dem kan ikke låne mere i banken,” siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i HORESTA.

Hun siger dog, at en egentlig åbning af hele restauranterhvervet forudsætter et økonomisk bæredygtigt grundlag.

”Vi er nødt til at kunne åbne med restriktioner, der ikke forhindrer virksomhederne i at skabe omsætning. Ellers risikerer forretningerne at stå i en situation, hvor de ikke har råd til at slå dørene op, da det vil koste flere penge end den nuværende virkelighed, hvor det er muligt at søge delvis kompensation,” siger HORESTAs direktør.

En ny undersøgelse blandt HORESTAs medlemmer viser, at fire ud af ti har optaget lån/stiftet gæld under krisen. Værst står det til blandt overnatningsstederne i København. Her er det hele 70 pct.

”Turisterhvervet står for 4,6% af Danmarks samlede eksport med over kr. 57 mia. i indtægter fra udenlandske turister. Halvdelen af hotelovernatningerne kommer normalt fra udlandet. Det er derfor yderst vigtigt, ikke mindst for hotellerne, men også for restauranter og detailhandlen, at vi sikrer adgang til landet. Det er derfor afgørende, at vi får det internationale corona-pas til at virke hurtigst muligt og at isolationskravet derefter ophæves. Turismen er stendød så længe, at man skal være spærret inde længere end det gennemsnitlige ophold her i landet normalt varer. Og er det også tilfældet til sommeren, kan 2021 blive endnu værre for mange virksomheder end 2020,” siger HORESTAs adm. direktør.

 Fakta: Turisme- og oplevelseserhvervets første år med COVID-19

  • Turisme- og oplevelseserhvervet har mistet omsætning for 25,5 mia. kr. siden marts sidste år. 
  • Ved årsskiftet beskæftigede virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervet 21.300 færre medarbejdere. Det svarer til, at næsten hver femte ansatte i erhvervet er væk.
  • Antallet af hotelovernatninger faldt med 8,4 mio. på landsplan svarende til en nedgang på 49,0 pct. I Region Hovedstaden var faldet på 60,7 pct.
  • Nattelivsvirksomheder har været tvangslukkede siden den 18. marts 2020, og restauranterne har været tvangslukkede 24 uger, mens kasinoer og spillehaller har været lukkede i 27 uger.
  • 40 pct. af erhvervets virksomheder har stiftet gæld som følge af coronapandemien, og i København er det hele 70 pct. af overnatningsstederne, der har måtte hente likviditet udefra.
  • Til trods for kompensationsordninger er antallet af hotelkonkurser næsten fordoblet i 2020 sammenlignet med 2019, og i København er antallet af konkurser i turisme- og oplevelseserhvervet 62 pct. højere end gennemsnittet fra de forgangne fem år.
  • Lige nu er knap halvdelen af landets hoteller lukkede, da der ingen gæster er, og hertil kommer de mange åbne overnatningssteder, der oplever belægningsprocenter under 10 pct.

Se en video med HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard, hvor hun italesætter erhvervets første år med COVID-19 her.

Log ind