December 2020 blev endnu en katastrofal måned for hotel- og restaurantbranchen. Nye tal fra Danske Bank viser, at de restriktionerne, som blev indført over flere omgange hen over julemåneden, sendte danskernes privatforbrug på hoteller og restauranter ned på omtrent samme niveau som under forårets hårde nedlukning. 

Ved indgangen til december lå danskernes privatforbrug på restauranter på knapt 90 pct. af sidste års niveau, mens forbruget i hotelbranchen kun var på ca. halvdelen af samme tidspunkt året før. Den hårde nedlukning af erhvervet i starten af julemåneden, der bl.a. lukkede for servering i restauranter, medførte en yderligere halvering af danskernes forbrug på restauranter, mens faldet i forbruget på hoteller var endnu større.

”Hotellerne har siden marts været hårdt ramt af manglende omsætning fra turister og mødegæster, mens den private efterspørgsel var mindre påvirket henover sommeren. I løbet af efteråret er danskerne forbrug på hoteller faldet i takt med indførelsen af restriktioner, og i december var danskernes forbrug på hoteller kun på ca. 20 pct. af det normale”, forklarer Jonas Kjær, der er cheføkonom hos HORESTA.

Tallene for danskernes forbrug skal ikke ses som udtryk for det faktiske omsætningsniveau i branchen.  

”Reelt er omsætningen lige nu desværre endnu lavere, da forbruget fra udenlandske turister og erhvervsgæster ikke er inkluderet, og deres forbrug er faldet mere end det private forbrug”, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, der er Privatøkonom i Danske Bank.

HORESTA vurderer, at den samlede omsætning i både hotel- og restaurantbranchen lige nu kun ligger på 10-20 pct. af det normale og med udsigt til en forlængelse af restriktioner i de kommende uger, er udsigterne dystre.  

”Det er helt afgørende, at virksomhederne får hjælp, indtil restriktionerne er væk. Og samtidig skal der sættes mere fokus på at få hjælpepakkerne udbetalt hurtigere. Der er stadig mange, der venter på kompensation for efteråret”, siger Jonas Kjær.

Kilde: Danske Bank, Spending Monitor

Log ind