Usikkerheden om planerne for genåbning skaber lige nu store frustrationer i hele turisme- og oplevelseserhvervet.

Restauranter, cafeer, barer og kasinoer er tvangslukkede og ved ikke, hvornår de kan åbne op igen. Samtidig er over halvdelen af hotellerne lukkede på grund ekstrem lav omsætning. Hertil kommer attraktioner, messecentre osv. osv.

Det er samtidig fortsat er usikkert, hvor forsamlingsforbuddet lander efter den 10. maj. Vil det fortsat være på max. 10 personer, eller hvad bliver antallet? Det eneste sikre er, at det bliver maksimalt 500 personer indtil i hvert fald 31. august.

Prisen for denne situation er lige nu et omsætningstab alene for hoteller og restauranter på over kr. 1 mia. om ugen - og om lidt står højsæsonen for døren, hvor det tallet vil stige yderligere.

HORESTA efterlyser en klar plan  for, hvordan politikerne vil genåbne erhvervet.

”Lige nu er vi i et limbo. Branchen prøver at forberede sig på genåbningen, men vi aner ikke, om vi forbereder det rigtige. Det er uvisheden, der er det værste. Politisk efterspørger vi klarhed. Vi har gjort det klart på Christiansborg, at vi har brug for besked om betingelserne i god tid før åbning, så vi kan indrette vores forretninger herefter. Der er stor forskel på at åbne en massagesalon og en restaurant eller et konferencehotel. Derudover er det vigtigste, at der åbnes med betingelser, som gør, at vi reelt kan drive vores forretninger, samt at vi er garanteret forlængede hjælpepakker, for ellers har vi ikke råd til at åbne,” siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i HORESTA.

HORESTA er nu i gang med en ny dialogrunde med de politiske partier, så politikerne kan få det korrekte grundlag at træffe beslutninger om yderligere genåbning på.

”Det er sundhedsmyndighedernes anbefaler, som ligger til grund for regeringens beslutninger om åbning og på hvilke vilkår. Men det er en politisk beslutning, hvilken strategi og handlingsplan man vil følge, og hvilke vilkår og hvilken hjælp man vil yde erhvervslivet undervejs. Der er intet branchen hellere vil end at åbne og få gang i omsætningen igen, men sker det med de restriktioner vi kender lige nu – afstandskrav på 2 meter, mindst 4 kvadratmeterareal pr. gæster og max. 10 personer forsamlet samt en lang række andre krav - er det for langt de fleste i branchen ikke muligt at opnå et tilstrækkeligt kundegrundlag, som gør det muligt at åbne. Der skal jo en vis omsætning til, hvis vi skal købe ind og bemande. Det er en stor opgave at få politikere til at forstå, hvordan man kører forretning, må jeg konstatere”, siger Katia K. Østergaard.

HORESTA har foreløbig foreslået, at undtagelsen fra lukkeforbuddet om take-away udvides med mulighed for udeservering, og at hoteller, som alligevel er åbne, kan få lov at tilbyde de få boende gæster at spise i deres restauranter, hvor de nuværende afstandskrav mv. kan overholdes.

Log ind