af Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i HORESTA, Vodroffsvej 32, 1900 Frederiksberg

I Danmark er vi afhængige af de lyse timer. Derfor er det afgørende, at Danmark ender med permanent sommertid, når vi, efter alt at dømme, skal afskaffe skiftet mellem sommer- og vintertid.

For turismen vil en begrænsning af de lyse timer betyde, at udbuddet af aktiviteter og oplevelser, til såvel danskere som turister, skrumper. Og det vil kunne mærkes på erhvervets økonomi.

I dag bringer lune sommeraftener, i kombination med Danmarks fantastiske natur, hvert år tusindvis af turister ud i det danske sommerland. De gyldne sommeraftener og solnedgangen ved vores kyster er blandt både danskernes og de udenlandske turisters favoritter. Lyset, tiden og ikke mindst timingen heraf er afgørende for dansk turisme og de naturoplevelser, som vi kan byde på.

De lyse nætter i Norden har en særlig tiltrækningskraft på turister, og de er afgørende for aktivitet og dermed for rentabilitet for den enkelte operatør og virksomhed i erhvervet.

Både danskere og turister har taget udelivet til sig. Vi spiser, drikker og hygger os på de stadig flere caféer og restauranter, der tilbyder udendørsservering. Madmarkeder og streetfood skyder op på gader og åbne pladser. Vi har fået byer med liv og aktivitet. Og ikke mindst vækst og jobs i restauranterhvervet, som i dag er Danmarks største jobskaber.

Derfor er spørgsmålet om sommertid eller vintertid ikke blot et spørgsmål om, hvorvidt vi synes, det er rart eller bedst med lys om morgenen eller aftenen. Det er et spørgsmål om rammevilkår, omsætning, vækst og arbejdspladser.

Kunstig belysning og varmelamper kan på ingen måde genskabe disse mange mistede lyse timer. Det er hverken økonomisk eller miljømæssigt forsvarligt - endsige muligt at etablere sådanne installationer på alle de berørte attraktioner, seværdigheder, idrætsanlæg, pladser eller virksomheder.

Der arbejdes aktivt både politisk og i erhvervet for, at turismesæsonen skal vare længere, og at det kan betale sig at holde åbent en større del af året. Det har en stor indflydelse på både vækst, udvikling og arbejdspladser i hele landet. Afskaffelse af sommertiden vil have den direkte modsatrettede effekt. Det vil forkorte sæsonen og koste omsætning for mange virksomheder.

Derfor er det afgørende, at vi i Danmark sikrer sommertiden og de lyse sommeraftener, så vi kan fortsætte med at tiltrække turister fra nær og fjern for at tilbyde oplevelser, som de aldrig glemmer.

Se også

HORESTA: EU-pakkerejsedirektiv kan presse hoteller økonomisk

EU arbejder på nye regler for pakkerejser, som kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for hoteller. HORESTA advarer om, at forslaget vil begrænse forudbetalinger og skærpe krav til refundering, hvilket kan ramme hotellernes likviditet.

Husk sommertid: Sørg for korrekt løn, når uret stilles frem

Natten til søndag den 30. marts 2025 springer vi en time frem til sommertid. Det betyder, at natportierer og andre på arbejde får forkortet deres vagt, men de har stadig krav på betaling for den mistede time. Som arbejdsgiver skal du være opmærksom på korrekt lønregistrering.

Log ind