Få indblik i, hvad der rører sig i hotel-, restaurant- og turismebranchen med dagens presseklip.

Hvor sidder brevsprækken på en ubåd? spurgte Jacob Haugaard i 1988-valgkampen. Nu spørger restauratørerne bag 10 spisesteder i Skanderborg: Hvor sidder mon døren til et spisested under åben himmel? Hvordan mener politikere og embedsmænd, at restauranter skal kunne indgangs-checke gæster for corona-pas, når det 21. april bliver muligt at spise a la carte udendørs? Og hvorfor skal der være 7,5 kvm. pr. gæst – som, jf. kravet om corona-pas, anses for at være rask og smittefri? Arealkravet betyder alt for få gæster og dermed garanti for underskud.

Kravene om 7,5 kvm. og corona-pas har ført til en fælles beslutning om ikke at kalde kokke og tjenere ind pr. 21. april. Så i Skanderborg må spise-ude hungrende vente med at vælge efter spisekort til torsdag 6. maj, når der må åbnes for indendørs servering. Her kan dørene lukkes, når barometeret står på lav temperatur, blæst, regn- og haglvejr – og når gæsten har vist corona-pas, brugt håndsprit og fået anvist bord.

Ledelserne bag spisestederne i Skanderborg opfordrer til snarlig afklaring af alle genåbnings-bestemmelser. Før nedlukningen skulle der være to kvm. pr. gæst – uden krav om corona-pas. Skal der være økonomisk basis for at lønne medarbejdere og klare udgifter i det hele taget, må der ikke stilles krav herudover. De restauranter, der har selskabslokaler og er afhængige af private fester og møder, føjer til, at krav om maksimum antal deltagere pr. selskab for nogle vil være økonomi-ødelæggende. Uanset det ubehagelige i at skulle agere myndighedskontrollant, er man til gengæld indstillet på at efterleve krav om plads pr. gæst og corona-pas.

”Vi ved, at rigtig mange længes efter igen sammen med ægtefælle, kæreste, børn, svigerbørn og/eller vennepar at komme hos os og få nogle gode timer. Vores køkkenfolk og tjenere har tilsvarende længsel efter at komme i arbejde igen,” skriver Cafe Norr, Café Noisette, Kafe K, Danhostel Skanderborg, Hotel Skandergborghus, Hotel Skanderborg Park, Restaurant Maria Rosa, Restaurant Sølyst, Restaurant Valby Bakke og Restaurant Vestermølle.

Københavns Kommune risikerer at bremse det byliv borgerne ønsker mere af

77 pct. af københavnerne er tilfredse med udbuddet af restauranter og natteliv i byen, og mere end halvdelen ønsker endnu flere tilbud i deres nærområde. Alligevel lægger Københavns Kommunes nye restaurations- og nattelivsplan 2025 op til mere kontrol og færre muligheder for branchen.

Log ind