HORESTA glæder sig over, at store dele af landets hoteller, restauranter og turistvirksomheder forhåbentligt snart slipper af med de nuværende coronarestriktioner.

Forlystelsesparker, attraktioner og kulturlivet må åbne, og langt de fleste konferencer kan igen gennemføres fra på mandag. Samtidig lægges der op til at restauranterne kommer fri af flere restriktioner fra den 1. februar. Det kræver ifølge Epidemikommissionen en stabil udvikling af pandemien.

”Nu har vi fået en delvis køreplan på vej mod en normalisering af hverdagen i vores erhverv. Det er positivt. Vi har efterlyst en hurtig udfasning af restriktioner og en meget klar plan for, hvornår de tvangslukkede aktiviteter kan åbne igen, og det har vi fået et godt stykke hen ad vejen. Mindst lige så vigtigt er det, at vi forhåbentligt fra den 1. februar kan se frem til at kunne åbne for langt størstedelen af erhvervet på nogenlunde normale vilkår”, siger HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft.

Coronakrisen har kostet milliarder af kroner i omsætning for hotel-, restaurant- og turisterhvervet. Alene de første 18 måneder tabte hotellerne og restauranterne omsætning for 27 milliarder kroner. Derfor er en køreplan helt afgørende for, at der igen kommer ordrer ind i bøgerne. HORESTA havde dog gerne set, at der også blev lavet en klarere udfasningsplan for nattelivet og de indendørs koncerter.

”Efter tredje bølge af restriktioner higer branchen efter at slippe fri af restriktionernes jerngreb, så de igen kan tjene deres egne penge og opbygge likviditet. Det er der behov for. Med en køreplan for afvikling af de sidste restriktioner, er det vores forhåbning, at annulleringerne stopper, og at der igen bliver booket konferencer, runde fødselsdage, hotelophold og borde på restauranterne,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i HORESTA.

HORESTA mener dog stadig, at der er brug for at udvide lønkompensationsordningen, selvom flere restriktioner fjernes, for mange vil stadigvæk være helt eller delvist lukkede.

”Der er meget godt i dagens aftale. Men desværre trækker den seneste tids nedlukning spor langt ind i de kommende måneder. Aflyste fester og konferencer kommer ikke tilbage i bøgerne fra dag 1. Derfor vil virksomhederne have brug for gradvist at tage medarbejderne tilbage fra lønkompensationsordningen. Senest forventede 60 pct. af vores medlemmer at have brug for lønkompensationsordningen i februar,” siger Jannick Nytoft.

Under den nuværende periode med restriktioner har hver fjerde virksomhed i hotel-, restaurant- og turisterhvervet frivilligt valgt at lukke ned for at begrænse de økonomiske skadevirkninger af restriktionerne.

Log ind