Til trods for at hotel- og restauranterhvervet var ramt af nedlukning og restriktioner i store dele af december, måtte mange virksomheder sige nej til gæster, fordi de ikke havde arbejdskraft nok.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 63 pct. af overnatningsstederne og 54 pct. af restauranterne i den sidste måned af 2021 måtte sige nej til omsætning, fordi de ikke havde hænder nok.

”Tallene viser, at erhvervet lige nu kæmper for at genskabe omsætning, mens man på den ene side i lange perioder er ramt af restriktioner, og på den side ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft til at skabe omsætning i perioder uden restriktioner. Det er en helt urimelig situation at sætte erhvervet i. Det understreger med al tydelighed behovet for, at der landes en omfattende beskæftigelsesaftale hurtigst muligt,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i HORESTA, og fortsætter:

”Vi er i gang med den tredje omkostningsfulde restriktionsbølge, der har medført massive tab. Når der samtidig ikke er den nødvendige arbejdskraft til at indfri virksomhedernes potentiale, så bliver det utrolig svært at skabe en profitabel virksomhed, når det tabte skal hentes. Derfor er der i den grad brug for, at vi åbner døren mere op for udenlandsk arbejdskraft og mindsker bureaukratiet i sagsbehandlingen,” siger han.

Andelen af virksomheder, der må sige nej til omsætning grundet mangel på medarbejdere, er faldt en smule fra november til december. De skyldes, at hotel-, restaurant- og turisterhvervet i november kun var underlagt krav om coronapas.

Inflationen steg en smule i august

Man skal holde tungen lige i munden for at forstå inflationsstigningen, siger cheføkonom. Ingen grund til alarm. Huslejepriser og elektricitet trækker inflationen op.

Log ind