Den hårde nedlukning af Danmark, der ramte landet i december, kan nu for alvor ses i beskæftigelsestallene for hotel- og restauranterhvervet. Fra årets start havde hoteller, restauranter, cafeer, diskoteker m.v. i alt 31.249 medarbejdere færre end i januar 2020. Det svarer til en reduktion på hele 28 pct., viser nye tal fra Danmarks Statistik.

”Mange af branchens virksomheder nåede ikke at tilpasse bemandingen i december, da nedlukningen først ramte et stykke inde i julemåneden, men nu kan man for alvor se konsekvenserne. Beskæftigelsen er faldet gradvist henover efteråret og vinteren, i takt med at restriktionerne er blevet strammet. Alene fra december til januar har mere end 13.000 mistet deres job”, fortæller Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA.

Blandt de 19 hovedbrancher er hotel- og restaurantbranchen den klart hårdest ramte.

”Krisen rammer dansk økonomi meget skævt. Hotel- og restaurantbranchen er sammen med rejsebranchen og kulturlivet i en kategori for sig, mens det ser fornuftigt ud i flere andre sektorer. Den samlede danske beskæftigelse ligger kun 1,6 pct. under januar 2020”, siger Jonas Kjær.

(artiklen fortsætter under billedet)

Den fulde beskæftigelseseffekt af nedlukningen kan endnu ikke aflæses i tallene, da mange medarbejdere er hjemsendt med lønkompensation.   

”Hotel- og restaurantbranchen har haft en stor del af medarbejderne hjemsendt på lønkompensationsordning i 2020, og det er formentlig fortsat tilfældet. Der er desværre ikke brug for mange medarbejdere, når omsætningen ligger mellem 10 og 20 pct. af det normale.”

HORESTA har længe efterlyst en genåbningsplan, som giver erhvervet nogle klare pejlemærker at navigere efter. Likviditeten er nemlig i bund, og virksomhederne har brug for et økonomisk bæredygtigt grundlag at åbne på, så de ikke risikerer, at restriktioner står i vejen for mulighederne for at skabe en holdbar omsætning, fortæller HORESTAs cheføkonom.

Log ind