I forlængelse af aftenens politiske aftale om genåbningens næste fase, efterlyser HORESTA en samlet plan for, hvordan turisme- og oplevelseserhvervet slipper fri af de mange restriktioner, som erhvervet er underlagt.

”Det er da positivt, at politikerne nu har aftalt at lave en plan for udfasning af mundbind og coronapas. Især coronapasset holder gæsterne væk som et ødelæggende ekstra krav oven i alle andre krav. Men der er hurtigst muligt brug for en samlet køreplan for, hvordan og hvornår vi kan komme fri af alle de restriktioner, som forhindrer branchen i at få forretningen på benene igen”, siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.

Udover krav om coronapas og mundbind er erhvervet underlagt krav om afstand mellem gæsterne, loft over antal af gæster og tidlig lukketid. Oven i det er store dele af erhvervet voldsomt påvirket af, at grænserestriktioner gør det meget svært at trække udenlandske turister til Danmark.

”Lige nu er smittetallet meget lavt, der er få indlagte, og de fleste i de sårbare grupper er vaccinerede. Alligevel har vi fortsat flere restriktioner end nogensinde. Det er på tide, at vi kommer tilbage til normalen”, siger Kirsten Munch.

Kirsten Munch understreger, at det særligt haster med at få udfaset kravet om coronapas.

”Det giver sig selv, at når gæsterne skal have coronapas for at komme inden for, lægger det en enorm dæmper på aktiviteten. Det bliver besværligt, særligt når tilgængeligheden til testcentre er ringe mange steder i landet. Mange orker ikke besværet ved at skulle finde et teststed og lade sig teste for at gå ud og spise en onsdag aften”, siger Kirsten Munch.

Trods genåbningen forventes restauranterne at miste 1,5 milliarder kroner i omsætning alene i maj. Samtidig kører møde-, kursus- og konferencemarkedet samt store dele af hotelmarkedet fortsat i meget lavt gear.

HORESTA glæder sig over, at politikerne følger den oprindelige genåbningsplan ved nu at åbne for en række af de aktiviteter i turisme- og oplevelseserhvervet, som har været nedlukket mange måneder. Det gælder alt fra messer, bankospil, bowlinghaller, spillehaller og kasinoer til indendørs forlystelser. Desuden at forsamlingsforbuddet bliver hævet til 50 indenfor og 100 udenfor.

Dertil kommer, at det er lykkedes at få fjernet den generelle anbefaling imod afholdelse af lejrskoler.

”Anbefalingen imod at tage på lejrskole har haft ekstrem stor betydning for blandt andet vandrehjemmene. Derfor er det en lettelse, at den nu endegyldigt forsvinder med aftenens aftale,” siger Kirsten Munch.

Log ind