Det er godt, at det nu bliver enklere og nemmere for udenlandske turister at komme til Danmark, men åbningen kommer meget sent, og bookingsituationen ser flere steder værre ud end i det katastrofale år 2020.

Sådan lyder meldingen fra HORESTA, efter at et bredt flertal på Christiansborg har indgået en aftale om yderligere genåbning af rejseaktivitet.

Aftalen indebærer blandt andet, at turister ikke længere skal i isolation, hvis de rejser til Danmark fra EU- og Schengenlandende samt visse tredjelande. Indrejsen kræver et coronapas, og for lande med incidenstal over 50/60 skal turister, der rejser med test, fortsat testes efter indrejse.

”Det er rigtig positivt, at vi nu åbner yderligere op og forenkler reglerne for indrejse. Det er der i allerhøjeste grad brug for. Normalt omsætter udenlandske gæster årligt for 58 milliarder kroner i turismeerhvervet, og en stor del af denne omsætning ligger selvfølgelig i sommermånederne. Desværre kommer den næste fase af genåbningen så sent, at rigtig mange allerede har valgt Danmark fra som sommerferiedestination”, siger politisk chefkonsulent i HORESTA, Kristian Nørgaard.

Udsigt til sort sommer

Særligt i København er der lige nu udsigt til en sommer med meget lav omsætning. Normalt er to ud af tre turister i hovedstaden fra udlandet, men mange af deres bookinger er foreløbig udeblevet. Det betyder, at København kan se frem til en sommer, som bliver lige så sort som sidste år, hvor seks dages-reglen holdt de udenlandske turister hjemme.

HORESTA håber dog stadigvæk på, at det kan lykkes at hente noget af omsætningen hjem resten af året, og at der også åbnes for internationale turister fra f.eks. USA og Storbritannien.

”Vi skal have kommunikeret og markedsført meget klart til omverden, at Danmark nu er åben for turister fra mange lande, og at Danmark er en sikker rejsedestination. Situationen er flere steder værre end sidste år, så vi skal sætte markant ind for at hente de udenlandske turister tilbage”, siger Kristian Nørgaard.

Gratis over Øresund

Af initiativer nævner HORESTA blandt andet, at trafik over Øresund bør gøres gratis, og at Danmark fremadrettet kan tilbyde gratis test i forbindelse med indrejse for turister, som ofte skal betale flere hundrede kroner for at blive testet i hjemlandet.

”Det er i sig selv en barriere for at få turister hertil, hvis en hel familie skal testes i hjemlandet, inden de kan komme hertil. Derfor havde vi gerne set test-fri indrejse fra Norden og Nordtyskland. Når det ikke er en mulighed, så vil det være oplagt at have testcentre i grænseregionerne, hvor vi tester dem gratis, ligesom vi gør under deres ophold her i landet, ” siger Kristian Nørgaard.

HORESTA opfordrer samtidig til, at genåbningen af krydstogtturismen ikke kun bliver for vaccinerede, men bliver sidestillet med almindelig indrejse i Danmark. Krydstogtturismen har afgørende betydning for at genrejse rutenetværket og få gang i turismeomsætningen i især de større danske byer.

”Vi er uforstående over for, at et coronapas ikke er godt nok for krydstogtturister. Vi har ikke brug for nye danske særregler i en krisetid som denne, hvis en negativ test eller en tidligere smittet kan rejse ind i Danmark på almindelig vis, bør de også kunne tage på krydstogt,” slutter Kristian Nørgaard.

Log ind