Sommeren blev en katastrofe for det danske hotelerhverv. Udlændingene blev væk i stor stil, og det resulterede i et samlet overnatningstab på 2,5 mio. sammenlignet med 2019, hvilket svarer til en tilbagegang på 42 pct.

HORESTA har i en ny analyse kigget nærmere på, hvordan tabet fordeler sig, og hvad det betyder. Her står det klart, at Danmark har mistet turismeomsætning fra hotelgæster på næsten 7 mia. kr.

”Selvom danskerne blev hjemme, kunne de på ingen måde indhente den tabte efterspørgsel fra internationale besøgende. Tabet på godt 7 mia. kr. siger noget om erhvervets store betydning, og hvordan hele turismeværdikæden har lidt – og fortsat lider – under krisen,” fortæller cheføkonom i HORESTA, Jonas Kjær.

Juni stod for den største overnatningsnedgang med et tab på hele 1,1 mio. færre overnatning sammenlignet med sidste år. Juli var den eneste måned, hvor der var vækst i danske overnatninger, med den var samtidig denne måned, hvor tabet fra udlændinge var størst.

København trak mest ned

Hovedstaden har normalt den højeste andel af udenlandske gæster, og det var derfor ikke overraskende, at København blev hårdest ramt af grænserestriktionerne. Og den politiske seksdagesregel hjalp heller ikke på situationen, lyder det fra Jonas Kjær.

”Storbyturister har en forholdsvis kort opholdslængde, og derfor blev vores store byer særligt hårdt ramt af de politiske indgreb. Sidste år havde de københavnske hoteller 1,8 mio. udenlandske hotelovernatninger hen over sommeren. I år faldet det tal med 85 pct.,” fortæller HORESTAs cheføkonom.

København står for 5,4 mia. kr. ud af de 6,7 mia. kr. i mistede turismeindtægter denne sommer.

Jonas Kjær understreger, at hele erhvervet stadig lider under manglende efterspørgsel. Der er få udenlandske ferierejsende, danskernes sommerferie er forbi og møde-, konference- og kongresaktiviteten næsten er forsvundet.

Medlemmer kan læse hele HORESTAs analyse af hotelerhvervets sommer ved at downloade PDF'en til højre på siden.

HORESTA har udregnet tabet for sommeren ved at sammenholde turistsegmenters døgnforbrug med faldet i antal overnatninger.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Dette indhold er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Log ind