FN har udråbt den 7. juni til at være international fødevaresikkerhedsdag (World Food Safety Day), hvor der bliver sat fokus på de utallige fordele, der er ved at kunne spise sikker mad. EFSA havde i dagens anledning offentliggjort resultaterne af en Eurobarometerundersøgelse, der afdækker europæernes viden om og holdninger til mad og fødevaresikkerhed.

Den viser, at danskere er blandt de europæere, der ved mest om forskellige fødevarerelaterede risici. Kun svenskere og hollændere har større kendskab til 15 emner, såsom fødevarehygiejne, tilsætningsstoffer, kemiske forureninger, restindhold af antibiotika og pesticider i fødevarer. 

Blandt de emner, danskerne har hørt om, bekymrer flest sig mest om rester af antibiotika, hormoner eller steroider i kød, og dernæst om pesticidrester i fødevarer. I den anden ende af svarskalaen bekymrer kun 14 pct. af danskerne sig mest om genmodificerede ingredienser i mad og drikkevarer og dyresygdomme fundet i dyr.

Emnet fødevaresikkerhed har generelt større interesse blandt kvinder (44 pct.) end mænd (38 pct.) i Europa og interessen stiger med uddannelsesniveau. Således interesserer emnet cirka en tredjedel af dem, der har forladt skolen som 15-årige, mens det er tilfældet for halvdelen af dem, der har gået i skole, til de var mindst 20 år.

Har du fået læst?

Guide: Sådan dokumenterer du økologi i din virksomhed

Flere og flere kunder efterspørger økologi, når måltidet skal bestilles. Det gælder i alt fra restauranten og caféen til konferencecentreret og i morgenmadsbuffeten på hotellet. Og virksomhederne kan nemt reklamere med det, så længe de holder økoregnskab, lyder det fra HORESTAs fødevarechef Tine Skriver i det nye Visitor-magasin.

HORESTA om privates maddeling: ”Reglerne skal overholdes”

Det skal være lettere for borgerne at undgå madspild. Derfor har Fødevarestyrelsen udarbejdet nye retningslinjer for salg af måltider mellem private. Det betyder, at det nu bliver muligt for borgere hyppigere at sælge små mængder måltider igennem en deleøkonomisk platform uden at skulle registreres som en fødevarevirksomhed og derved skulle leve op til en række specifikke regler på fødevareområdet.

HORESTA: ”Ny lov favner for bredt”

Vi skal branchens brodne kar til livs. Sådan lød ambitionen fra den tidligere miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, som inden han stoppede ændrede fødevareloven og indførte strengere sanktioner over for de virksomheder, som ikke overholder reglerne. Den 1. juli trådte dette nye regelsæt så i kraft.

Log ind

NYHEDSBREV
HOLD DIG OPDATERET MED NYHEDER FRA HORESTA

Venligst accepter betingelserne