Regeringens nye 2030-plan viser, at international arbejdskraft er en af de vigtigste årsager til den økonomiske fremgang, vi oplever i Danmark.

Derfor glæder det HORESTA, at regeringen i tillæg til den supplerende beløbsordning vil indføre en ny beløbsordning med lavere beløbsgrænser, som skal sikre en øget tilgang af mere international arbejdskraft. Lempelsen falder på et tørt sted for hotel- og restaurantbranchen. 

Den største udfordring for hotel-, restaurant-, og turismeerhvervet er i øjeblikket er manglen på kvalificeret arbejdskraft. Branchen har længe været hårdt prøvet af en lav ledighed, som har gjort det svært at skaffe de nødvendige ressourcer. Særligt manglen på faglærte kokke og tjenere har udfordret branchen.

“Branchen har i løbet af det seneste år oplevet en alvorlig mangel på kvalificeret arbejdskraft, blandt andet fordi ledigheden i Danmark er så lav. Det betyder, at mange virksomheder har måttet takke nej til omsætning, lukke på bestemte dage eller ansætte medarbejdere uden brancheerfaring. Derfor er vi glade for, at regeringen har lyttet til os, når vi har gjort opmærksom på, at der har været mange benspænd i de tidligere ordninger, og at regeringen nu vil gøre det lettere for virksomheder at tiltrække international arbejdskraft,” siger Maria Olafsson, der er politisk chef i HORESTA.

Af 2030-planen fremgår det, at regeringen vil indføre en ny ordning med lavere beløbsgrænser for certificerede virksomheder, der ansætter på ordnede løn- og arbejdsvilkår. Her vil der blive fastsat en årlig kvote på antallet af tilladelser på ordningen. Hensigten med ordningen er at sikre, at ansættelsen af international arbejdskraft sker under ordnede forhold. Den supplerende beløbsordning er aktiv så længe ledigheden i Danmark er under 3,75 procent.

“Vi ved endnu ikke, hvad det konkret vil sige at være en certificeret virksomhed, men vi er meget positive overfor initiativet. Når man arbejder i Danmark skal man selvfølgelig ansættes under ordnede forhold, men det er vigtigt for os at understrege, at man sagtens kan drive en ordentlig og ansvarlig virksomhed med glade medarbejdere uden f.eks. at have tegnet en overenskomst. Derfor håber vi, at det bliver muligt for alle virksomheder at opnå denne certificering, så branchen kan rekruttere den fornødne arbejdskraft,” fortæller Maria Olafsson.

I en endnu ikke offentliggjort analyse fra Finansministeriet estimeres det, at den supplerende beløbsordning har en beskæftigelseseffekt på omkring 4.500 fuldtidsbeskæftigede i 2030.

Debatten om drikkepenge ruller videre

Hvordan drikkepenge gives og opfattes er under forandring i takt med nye betalingsvaner og teknologiske løsninger. HORESTA deltog tidligere på ugen i DR Aftenshowet for at fremhæve behovet for fleksibilitet og respekt for gæstens oplevelse.

Log ind