Det vil få store konsekvenser for København som metropol, at kommunen nu er klar til at indskrænke åbningstiderne for udeservering fra kl. 24.00 til 22.00 i store dele af byen på hverdage.

Det mener HORESTA, som påpeger, at forslaget direkte vil modarbejde Københavns Kommunes restaurations- og nattelivsplan om et værtskab i verdensklasse, som blandt andet skal realiseres via dialog med branchen. Derudover vil indgrebet kvæle dynamikken i Danmarks eneste metropol, der får svært ved at konkurrere med andre nærliggende europæiske storbyer, hvor sen udeservering er en del af oplevelsen.

Turisme skaber flere tusinder arbejdspladser og er en vigtig vækstkatalysator i dansk økonomi. Derfor kan en begrænsning af udeserveringen i København komme til at koste både omsætning, arbejdspladser og turister med højt forbrug.

“Det hører ingen steder hjemme, at man ikke kan få lov at nyde sin mad eller sine drikkevarer udendørs efter klokken 22:00 på hverdage i København. På rigtig mange områder er vores hovedstad et internationalt forbillede på en levende, moderne og velorganiseret storby, og det trækker mange turister vores vej. Det her forslag rammer så langt fra skiven i forhold til, hvad vi gerne vil vise udenlandske turister, og som konsekvens vil rigtig mange virksomheder se effekten på bundlinjen,” siger HORESTAs kommercielle direktør, Jeppe Møller-Herskind.

HORESTA gør også opmærksom på en nylig Megafon-måling, der viser, at hele 96 procent af beboerne i Københavns Kommune støtter op om udeservering som en vigtig livsnerve for byen. Dermed går forslaget ikke kun imod erhvervslivets interesser, det tager heller ikke hensyn til indbyggernes ønsker.

“Jeg kan ikke understrege nok, hvor trist det er, at vores politikere vender både erhvervslivet og beboerne ryggen ved at støtte det her forslag. Vi kan kun håbe, at det går op for Teknik- og Miljøudvalget, hvor meget det vil skade byen, hvis forslaget bliver vedtaget,” fortæller Jeppe Møller-Herskind.

Et andet aspekt er, at udeservering ofte har en regulerende effekt på byrummet og er med til at skabe sikkerhed og tryghed fordi de mange gæster bliver håndteret af beværtningerne, hvilket nedbringer festen i gaden. Det modsatte var tilfældet under coronanedlukningerne, hvor store menneskemængder samlede sig rundt omkring i byen til stor gene for beboerne.

De kommende 12 uger skal forslaget om at begrænse restauranter og barers mulighed for udeservering i høring, inden det endeligt bliver vedtaget.

Jyder hentede flest medaljer til DM i Skills

Til årets DM i Skills dystede unge kokke, tjenere og receptionister for at vise deres evner. Her var det særligt de jyske elever, som tog medaljer med hjem fra Roskilde.

Log ind