I 2019 var der 17,1 mio. hotelovernatninger i Danmark, men det tal blev i 2022 slået allerede efter 11 måneder. Det står klart, efter Danmarks Statistik offentliggjorde, at der i november havde været 1,42 mio. overnatninger på landets hoteller.

Til sammenligning med det hidtidige rekordår har erhvervet formået at løfte antallet af overnatninger fra danskerne med mere end 20 pct. fra januar til og med november. Det er med til at gøre op for tabet i internationale besøgende, som har stået for knap 590.000 færre overnatninger i de første 11 måneder af det forgangne år.

”Det er rigtig glædeligt, at hotelmarkedet allerede nu kan fejre en overnatningsrekord. Det er dog vigtigt at slå fast, at der er mange nuancer til historien, som medfører, at det desværre ikke er lig med fest og farver alle steder i erhvervet,” siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA, og fortsætter:

”Inflationen har ramt forbrugerne, og udgiftskrisen har ramt virksomhederne. Det er noget, der kan mærkes særligt her mod slutningen af året. Desuden er der en intensiveret konkurrence i markedet med mange nye værelser, og det betyder, at virksomheder kan stå med en belægning, som er lavere end i 2019 til trods for rekorden. Samtidig mangler en del af de købestærke rejsende fra fjernmarkederne, som har et højt døgnforbrug,” siger HORESTAs cheføkonom.

Han tilføjer dog, at der nok var få, der havde turdet at spå om rekorder i 2022, da vi for et år siden tog hul på året, og branchen var underlagt en række restriktioner.

Hvad angår 2023, så er erhvervet forsigtige optimister, mener Jonas Kjær.

”Vi håber og tror på, at 2023 også bliver et godt år for branchen. De nyeste tal for privatforbruget fra Danske Bank viser dog, at danskerne mod slutningen af året foretog en opbremsning, og det bliver interessant at følge, om den holder ved, når vi forhåbentlig snart kan lægge vinteren og de store energi- og fødevareregninger bag os,” siger Jonas Kjær.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Log ind