Til trods for at 2022 startede med et hav af restriktioner, så kom hotelerhvervet gennem det første halve år med overnatningsrekord. Nu har Danmarks Statistik offentliggjort juli-tallene, og de beretter også om en travl højsæson på landets overnatningssteder.
Hotellerne havde 12,7 pct. flere hotelovernatninger i juli i år end i samme måned i 2019. For første gang siden coronakrisens udbrud var antallet af udenlandske overnatninger højere end før krisen.
HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft, fortæller, at mange virksomheder har ventet med spænding på, hvordan efterspørgslen ville udvikle sig i sommeren.
”Coronaen er rigtig nok trådt i baggrunden, men det betyder også, at danskerne har haft langt flere muligheder for at rejse udenlands end de foregående år. Derfor blev juli groft sagt et spørgsmål om, hvorvidt danskerne blev hjemme, og om vi formåede at tiltrække gæster fra nærmarkederne i denne restriktionsfrie sommer. Tallene viser, at det regnestykke heldigvis faldt ud til hotellernes fordel. Det tror jeg ikke, at mange havde turde tro på, da året startede”, siger Jannick Nytoft.
Særligt besøgende fra Sverige, Norge, Tyskland og Holland har hjulpet væksten i hotelovernatninger på vej, mens de højtforbrugende besøgende fra fjernmarkederne stadig ligger langt fra det tidligere niveau.
Midtjylland klarede sig bedst
Region Midtjylland står for den største overnatningsvækst i juli. Her var der 22 pct. flere hotelovernatninger end i 2019. Syddanmark, København og Sjælland gik frem med hhv. 16,1 pct., 10,9 pct. og 10,2 pct., mens Region Nordjylland havde den mindste vækst. Dog gik de nordjyske hoteller alligevel frem med hele 7,0 pct.
Ny kapacitet skal fyldes op
Ser man alene på overnatningstallene, så overgik også hovedstadens hoteller niveauet fra før krisen. Det sker efter en coronatid, hvor særligt de udenlandske gæster udeblev fra de Københavnske hoteller.
”Det er helt fantastisk, at det københavnske hotelerhverv har rejst sig på denne måde. Med til historien hører dog, at der under pandemien er kommet 5.000 nye værelser i København. Derfor kan fortællingen om sommeren variere lidt alt efter, hvilken overnatningsvirksomhed man spørger”, siger Jannick Nytoft.
Han understreger dog, at der er sorte skyer, som truer branchen.
”De nuværende udgiftsstigninger rammer utrolig hårdt. Og det sker på baggrund af to år, hvor mange virksomheder har brugt al den opsparing og de lånemuligheder, som de kunne komme i nærheden af. Så selvfølgelig er det glædeligt med høj efterspørgsel, men desværre bliver omsætningen ikke nødvendigvis til overskud. Den bliver i stedet ædt af udgifter til energi, råvarer m.m. på grund af den generelle økonomiske situation”, siger HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft.
Belægningen hos de Københavnske hoteller var i juli 77 pct. Til sammenligning var tallet 87 pct. i juli 2019.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Generationsskifte: Danske Hoteller søger ny direktør
10-10-2024
-
Historisk fynsk kro sættes til salg efter ti år
10-10-2024
-
Restauratør vender tilbage til Restaurant Silo
10-10-2024
-
Inflationen faldt en smule i september
10-10-2024
-
Aarhusiansk turistattraktion gennemfører fyringsrunde
10-10-2024