Længe har det været mangel på arbejdskraft, der har været den største udfordring i hotel- og restauranterhvervet. Og selvom dette problem bestemt ikke er forsvundet, så er det nu blevet overhalet af de øgede omkostninger, som branchens største bekymring.
Sådan lyder en af konklusionerne i HORESTAs nyeste medlemsanalyse, hvor virksomhederne er blevet bedt om at besvare, hvilke udfordringer der fylder mest lige nu.
Politisk direktør i HORESTA, Kristian Nørgaard, fortæller, at mange virksomheder havde set frem til den restriktionsfrie tilværelse, men krigen i Ukraines påvirkning på udgifterne er nu genstand for en nye panderynker.
”De stigninger vi oplever lige nu er meget voldsomme. Det rammer hele branchen og er især problematisk for de, der har solgt hotelværelser og selskaber langt ud i fremtiden. Voldsomme stigninger i virksomhedernes omkostninger er aldrig kommet belejligt, men det vi nu er vidner til, er usandsynlig dårlig timing oven på pandemien,” siger Kristian Nørgaard, og fortsætter:
”Heldigvis viser nyeste tal for danskernes forbrug, at de ikke er klar til at spare på oplevelserne, tværtimod. Danskernes omsætning i turisme- og oplevelseserhvervet er generelt på et højere niveau end før krisen, og vi håber selvfølgelig meget, at det er en tendens, som holder ved. En høj omsætning er dog ikke ensbetydende med en fornuftig bundlinje alle steder,” siger Kristian Nørgaard, der peger på, at de svingende og stingende omkostninger sætter store krav til virksomhedernes evne til at navigere.
Blandt branchens øvrige udfordringer er lavere efterspørgsel som følge af corona. Det ser man blandt hos flere overnatningssteder, der fortsat mangler udenlandske gæster sammenlignet med før pandemien.
”Vi har endnu ikke set de fulde konsekvenser af pandemien på forbrugsmønstrene hos både danske og udenlandske gæster. Samtidig vil krigen i Ukraine og sanktionerne i forhold til Rusland fortsætte med at påvirke råvareudgifterne fremadrettet,” siger Kristian Nørgaard.
Medlemmer kan læse hele analysen her.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
-
Turismeudspil: Reformér Campingreglementet
18-04-2024
-
Ny i HORESTA: fokus på gastronomi og selvforkælelse i naturskønne omgivelser
18-04-2024
-
Hotel Insights 2024: Lær at sikre synlighed på nettet
18-04-2024
-
Vi har opdateret vores ansættelsesbeviser
18-04-2024
-
Danmarks Bedste Konferencekokke er blevet kåret
18-04-2024
PRESSEKLIP
-
Nyt kanonregnskab fra hotelscenen: Scandic leverer stort overskud
18-04-2024
-
Sofie og Jeppe rækker ud efter medaljer til Skills, og forventninger til dem er store
18-04-2024
-
I dag åbner Københavns nye madmekka efter flere års ombygning
18-04-2024
-
Femte måned i træk med tilbagegang i passagerer
18-04-2024
-
7.000 kvadratmeter stort plejecenter udbydes til hotelprojekt
18-04-2024
-
Flere campister – men færre campingvogne
18-04-2024
-
Great Northern i Kerteminde er næsten klar til at blive vist frem: Udvider restauranten - næste skridt bliver hotel
18-04-2024
-
Knald eller fald for Ild.Pizza: Her genåbner to af Aarhus-kædens pizzeriaer
18-04-2024