Før krisen var hotellers marts karakteriseret ved at være en stærk skuldersæsonsmåned, hvor antallet af overnatninger i erhvervet var næsten fordoblet det seneste årti. Selvfølgelig hjulpet på vej af mange nye værelser i markedet.

Marts 2020 vil dog blive husket for noget andet, for midt i måneden lukkede store dele af erhvervet ned efter statsministerens pressemøde, og pludselig var næsten alle de udenlandske turister væk.

Sidste år blev det dog til knap 427.000 overnatninger på de danske hoteller i marts, og det er væsentlig bedre end i år, hvor coronaens 12-måneders jubilæum resulterede i blot 319.000 overnatninger. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til et fald på 25,3 pct. sammenlignet med 2020 og hele 72,5 pct. sammenlignet med før krisen i 2019.

(artiklen fortsætter under billedet)

”I år var store dele af oplevelseserhvervet stadig tvangslukket i marts, og det rammer selvfølgelig alle dele af værdikæden – herunder hotellerne. Det eneste positive der er at sige om erhvervets situation for denne måned er, at nogle øjner normalitet i horisonten med genåbningsplan og udrulning af vacciner, mens vi sidste år var fuldstændig i det uvisse,” fortæller HORESTAs formand, Jens Zimmer Christensen.

Han understreger dog, at den samlede branche har lange udsigter til førkriseniveauet.

”Turismen består af mange tandhjul, og under krisen er alle blevet beskadiget. Vi er ikke kun afhængige af, at vi selv genåbner og får gang i omsætningen. Meget står og falder med restriktionerne for at mødes og krydse grænser, samt hvor hurtigt infrastrukturen igen kommer på benene i form af blandt andet flyruter,” siger Jens Zimmer Christensen.

Derfor mener han også, at det er alt for tidligt at tale om udfasning af hjælpepakker, som regeringens økonomiske ekspertteam har anbefalet fra udgangen af juni.

”Man skal huske, at det først fra i sidste uge blev muligt at gennemføre konferencer, og mange steder er ordrebøgerne rungende tomme. Ser man på både udvalgsvarebutikkerne samt frisører m.m., der genåbnede længe før, så tager det altså tid at booke og afvikle en konference sammenlignet med at blive klippet eller købe en ny sweater. Derfor mener vi, at Danmark skal gøre brug af mulighederne fra EU, hvor unionens medlemslande kan have kompensationsordninger året ud. Det er der nemlig stadig mange, der har brug for i genåbningen, og restriktionerne er fortsat talrige for erhvervets virksomheder,” siger HORESTAs formand, Jens Zimmer Christensen.

Log ind