Af Bjarke Reventlow og Simon Haugaard Petersen, partnere i The Jane, Emil Drogan, managing partner i Arch, Lars Børsting, politisk chef i REKOM, Lasse Sørensen, partner i Sovino Group, Lasse Wiwe, partner i NoHo Partners, Kirsten Munch Andersen, politisk direktør i HORESTA, Peder Blak, adm.dir. for Old Irish Pub, Peter Prip, ejer af Rumors og Sukkerbageren, Puk Lykke, adm.dir. i At Dolores, Simon Frank, ejer af Søpavillonen og Simon Lennet, ejer af Søpavillonen,
Om lidt drøner lyden af tågehorn og musikanlæg igen igennem alle danske byer. Studenterne springer ud. Varmegraderne er på vej op. Sommerkådheden indfinder sig. Festerne indtager atter alle åbne pladser, og efterfesterne finder vej til den nærmeste lejlighed.
Imens må de professionelle serveringssteder kigge langt efter gæsterne, når de nødtvungent lukker for ølhanen kl. 22 og lukker dørene i kl. 23.
Et stort spørgsmål trænger sig derfor på forud for Danmarks sidste egentlige genåbningsetape: Hvor længe kan vi som samfund holde til, at de professionelle nattelivsvirksomheder er tvangslukkede, mens festerne finder sted i ukontrollerede rammer?
Spørgsmålet er ikke, om der skal være fest eller ej, for festen forsvinder ikke. Landets unge har under hele Coronakrisen udvist stor kreativitet og initiativ. Har de yngre generationer – naturligt nok - lyst til at feste, skal de nok finde en vej trods lockdown og restriktioner. De stabler da bare selv noget på benene uden rammer og begrænsninger. Og hvis de ikke kan finde en fest, så finder de i stedet øl og spiritus i detailhandlen og skaber festen selv. Spørgsmålet er derfor, om de politiske beslutningstagere ønsker en kontrolleret fest eller et party uden hæmninger?
Det professionelle natteliv fortjener et svar efter 15 måneder uden en eneste positiv udmelding fra politisk side. De etablerede nattelivsvirksomheder bør anses for en vigtig medspiller i en forsvarlig genåbning. Faktisk kender og forstår nattelivsbranchen de unge mennesker langt bedre end andre aktører. Nattelivsbranchen kender de unges sprog og er vant til at kommunikere med dem. Hvorfor ikke benytte denne enorme fordel i den næste genåbningsetape?
Nattelivsvirksomhederne har brug for, at der nu åbnes med rimelige betingelser, der gør det muligt at skabe en kontrolleret fest og også skabe en omsætning. Branchen har brug for anerkendelse. 15 måneder med løbende udgifter og ingen indtægter har sat sine spor. Tålmodigheden har skullet stå sin prøve, når utallige genåbningsaftaler har forbigået netop denne branche.
Der er brug for at genetablere et egentligt forretningsgrundlag i den kommende genåbningsetape. Virksomhederne kan ikke holde til at tabe flere penge på grund af den politiske beslutning om tvangslukning. Det er desuden helt urimeligt at åbne en branche til udfasning af kompensation samtidig med, at restriktioner forhindrer virksomhederne i at fylde deres lokaler og tjene penge.
Genåbningen af nattelivet står og falder med tilliden til Coronapasset som et effektivt værktøj. Stoler myndighederne og de politiske beslutningstagere på det veletablerede Coronapas, så bør vi afskaffe langt de fleste af de øvrige restriktioner med det samme. Der er brug for, at vi flytter gæsterne fra lejlighederne og de åbne pladser ind i de organiserede og professionelle forretninger.
Indlægget er også bragt i Berlingske i dag.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Udenlandske turister løfter hotelbranchen
12-09-2024
-
Protesterne fløj i luften på møde om nye regler for udeservering i København
12-09-2024
-
Hotel investerer for at undgå sure naboer
12-09-2024
-
Udlandet bemærker københavnsk hotellejlighed
12-09-2024
-
Flere turister skal tage toget til København
12-09-2024
-
Diskret erhvervsmand køber endnu en nordjysk toprestaurant
12-09-2024
-
Populær turistattraktion lukker øjeblikkeligt
12-09-2024
-
Derfor har lufthavn fået et coronasmæk på 9,4 millioner kroner
12-09-2024