HORESTA foreslår, at alle rejsende fra Norden og Nordtyskland frit skal kunne rejse ind i Danmark uden at skulle vise coronapas.

”Vi står til at miste milliarder af kroner i omsætning på udenlandske turister i år, og med simple greb kan vi mindske tabet. Sverige har på tilsvarende vis etableret fri indrejse fra alle fra Norden,” siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.

Gratis test

Forslaget om at droppe kravet om coronapas fra Norden og Nordtyskland er et ud af fire forslag, som HORESTA fremlægger i dag forud for politiske drøftelser om yderligere genåbning af de danske grænser.

Et andet handler om at tilbyde gratis test før indrejse til Danmark for at undgå, at krav om test bliver en barriere for turister fra lande, hvor det kan koste flere hundrede kroner for en enkelt person at blive testet.

”Når turisterne først er kommet til Danmark, tilbyder vi gratis test. Det vil give mening at udvide dette tilbud til før grænsen for at lette indrejse og sikre, at krav om vaccine eller test ikke bliver ny grænsebom,” siger Kirsten Munch.

Det tredje forslag handler om at styrke kommunikationen over for udlandet.

”Der er brug for at sende et klart signal om, at det er muligt at komme til Danmark, og forklare udførligt hvilke regler og restriktioner, der gælder for turister i Danmark. Hvis udlændinge bliver usikre på, hvilke krav vi stiller, vil mange vælge os fra. Derfor er det afgørende, at Udenrigsministeriet iværksætter en målrettet kampagne”, siger Kirsten Munch.

Det fjerde og sidste forslag fra HORESTA handler om at genåbne krydstogtturismen, som vil kunne bidrage til at sikre vigtig sommeromsætning for de større byer.

Omsætning for 58 milliarder

I et normalt år omsætter udenlandske turister for 58 milliarder kroner i Danmark. En ny prognose fra det internationale analysebureau, Tourism Economics, viser, at Danmark denne sommer forventes at tabe ca. 10 procent af turismeomsætningen sammenlignet med 2020. Samtidig står både Tyskland og Sverige til fremgang.

”Der er ingen tvivl om, at vi også i år mister en betydelig del af de indtægter, vi plejer at få hjem på udenlandske turister. Men det er ikke for sent at sætte ind for at redde noget af omsætningen. Turisme- og oplevelseserhvervene har mistet milliarder af kroner på coronakrisen. Det er på tide, at vi igen åbner os om mod omverden og sikrer, at erhvervet får reel mulighed for selv at bygge omsætning op igen,” siger Kirsten Munch.

Log ind