Før coronaen ramte Danmark, præsterede hotelerhvervet ca. 1,3 mio. overnatninger i april. Det ændrede sig drastisk i 2020, hvor den første fulde måneds nedlukning blot førte 110.000 hotelovernatninger med sig.

I 2021 var store dele af oplevelseserhvervet også nedlukket i april, men mod slutningen af måneden genåbnede spisestederne, hvilket var medvirkende til, at overnatningssteder fik øget efterspørgsel og endte med at lægge hus til knap 373.000 overnatninger. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

(artiklen fortsætter under billedet)

Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i HORESTA, understreger dog, at der er lange udsigter til normale tilstande.

”På trods af flere hotelgæster i april end sidste år, så hungrer erhvervet stadig efter udlændingene. Sammenligner vi med før krisen, så er 9 ud af 10 udenlandske overnatninger forsvundet, og det skyldes i høj grad vores indrejserestriktioner og isolationskrav, som skræmmer gæsterne væk,” siger Annette Hyldebrandt.

Hun efterlyser klar kommunikation fra politisk side om, at turisterne er velkomne i Danmark, og hvis det står til HORESTA, så skal alle uden vaccine have tilbudt gratis test ved grænsen, så de kan komme ind til både ferier og erhvervsarrangementer.

København lider

Region Hovedstaden oplevede det største tab i april, hvor flere end tre ud af fire overnatninger er væk sammenlignet med før krisen. I 2019 var der flere end 750.000 overnatninger, og samme tal var knap 181.000 i 2021.

”Hele dansk turisme har en interesse i, at hovedstadens turisme rejser sig. Normalt står regionen for over halvdelen af landets hotelgæster, og hovedstaden skaber positive ringe i vandet til hele oplevelseserhvervet i alle afkroge af Danmark,” siger Annette Hyldebrandt.

Mindste overnatningsfald oplevede Region Sjælland, der dog stadig mistede 44,6 pct. af gæsterne sammenlignet med 2019.

Log ind