Siden lønkompensationens genindførsel har turisme- og oplevelseserhvervet gjort flittigt brug af ordningen. Nye tal viser nemlig, at 32 pct. af de virksomheder, der siden starten af december har gjort brug af lønkompensationen er fra denne branche, og erhvervet har 48 pct. af de kompenserede job.

Det gør turisme- og oplevelseserhvervet til den branche, der flittigst anvender lønkompensationen.

”Siden lønkompensationen udløb i slutningen af august har erhvervets virksomheder længtes efter at få ordningen tilbage, da der ikke var et brugbart alternativ til at få dækket udgifterne til lønnen. Da store dele af samfundet i starten af december blev tvangslukket, genåbnede man ordningen, og det var helt afgørende for erhvervet, da mange virksomheder så deres omsætning fuldstændigt svinde ind i den vigtige julemåned,” siger cheføkonom i HORESTA, Jonas Kjær.

Han håber på, at man uafhængigt af restriktionerne vil forlænge lønkompensationen.

”Det vil være en fejl at tro, at hele erhvervet kan stå på egne ben umiddelbart efter en genåbning. Ordrebøgerne er tomme, og mange har lange bookinghorisonter. Derfor kalder vi på, at man som minimum forlænger kompensationen til sommeren, så vi ikke risikerer at spilde et års kompensation, da virksomheden alligevel er nødt til at måtte dreje nøglen om,” fortæller Jonas Kjær.

Siden muligheden genopstod i december har knap 2.200 virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet gjort brug af lønkompensation til 16.365 medarbejdere. Med til historien hører dog, at man kun kan have én ansøgning inde ad gangen, og derfor opfordrer Virk.dk virksomhederne til at afvente.

”Når mange allerede har ansøgt nu, kan det skyldes, at likviditeten er så udfordret, at de er nødt til at hente noget kompensation nu for ikke at lukke,” siger Jonas Kjær.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Log ind