Fredagens udmelding fra regeringen om nye og forlængede corona-restriktioner forstærker behovet for, at det samlede sæt af restriktioner og hjælpepakker bliver set efter i sømmene.

Sådan lyder meldingen fra HORESTA efter, at regeringen fredag strammede restriktionsskruen yderligere ved blandt andet at sænke forsamlingsforbuddet fra 50 til 10 og forlænge de eksisterende restriktioner.

”Der er blevet skruet op og ned for restriktionerne gennem en lang periode, og hjælpepakker er midlertidigt blevet forlænget og justeret. Vi har fået kompensationsmodeller, der bedst kan sammenlignes med et kludetæppe, der langt fra dækker alle dem, der har et behov. Derfor er der nu behov for at få ryddet op og få gennemgået, om restriktionerne er de mest effektive i kampen mod corona, samt hvordan man på længere sigt bedst kan hjælpe de hårdest ramte dele af erhvervslivet igennem krisen,” siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i HORESTA.

Positivt med forhandlinger om mere hjælpe

HORESTA forventer, at coronakrisen vil strække sig langt ind i 2021. Natklubber er fortsat tvangslukkede. Messecentre har stort set ingen omsætning. Hoteller og konferencesteder har 1/3 af den normale omsætning, mens restauranternes omsætning er halveret. I forvejen er der i dag 30.000 færre medarbejdere i erhvervet, end der var for et år siden.

På denne baggrund kvitterer HORESTA for, at regeringen i weekenden har indledt forhandlinger om at forlænge de eksisterende hjælpepakker og sikre mere hjælp til dem, der er hårdest ramt.

Kirsten Munch understreger, at turisme- og oplevelseserhvervet i dag bidrager i kampen mod corona og naturligvis vil fortsætte denne indsats. Men effektfulde restriktioner kræver logiske restriktioner.

”Der er brug for vished om, at de restriktioner det danske samfund pålægges, er logiske og bygger på evidens. Oplevelseserhvervet har længe måttet trække et ekstraordinært stort læs ved alene at være underlagt en stribe restriktioner, uden at det har haft gennemslag andre steder i samfundet. Med udvidede krav om mundbind og om forbud mod salg af alkohol i detailhandlen er der kommet mere sammenhæng i restriktionerne, men vi efterlyser stadig svar på om det er de rette værktøjer i bekæmpelsen af corona,” siger hun.

Under et nyt lys

HORESTA efterlyser også i mere bred forstand, at hele håndteringen af corona kommer under et nyt lys.

Udover en grundig gennemgang af restriktionerne, mener HORESTA, at der allerede nu er brug for klarhed om, hvad der skal til for, at restriktionerne afskaffes igen.

Myndighederne barsler med et varslingssystem, som skal gøre det nemmere for erhvervslivet at planlægge længere ud i fremtiden. Det er afgørende, at systemet gør det klart, hvad der er den udløsende faktor for indfasning af en ny restriktion, og hvad der tilsvarende udløser, at restriktionen igen udfases.

HORESTA foreslår også, at myndighederne hurtigst muligt får taget de såkaldte hurtigtest i brug for at kunne skabe corona-fri arrangementer og oplevelser. Det kunne være i forbindelse med flyrejser, messer, møder, konferencer, sportsbegivenheder, koncerter og på serveringssteder.

HORESTAs chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Annette Hyldebrandt, kommenterede fredag aften på pressemødet på TV2 News.

HORESTA: Hotellerne ser optimistisk på fremtiden

En ny medlemsundersøgelse blandt HORESTAs hotelmedlemmer viser, at branchen generelt forventer et positivt 2024 og betragter deres økonomiske situation som god. Særligt større hoteller forventer en omsætningsvækst i år.

Log ind