Danmarks nabolande skruer nu markant op for hjælpen til det hårdt pressede turisme- og oplevelseserhverv ved at sænke momsen markant. Dermed kommer dansk turisme under yderligere pres, så snart grænserne åbner igen.

I Norge har politikerne valgt at sænke hotelmomsen fra 12 til 6 procent, og Tyskland har netop besluttet at sænke restauranternes moms fra 19 til 7.

”Der er tale om meget markante nedsættelser af momsen. Det illustrerer meget tydeligt, at man i vores nabolande er helt klar over, at turisme- og oplevelseserhvervet bliver ramt ekstremt hårdt i den aktuelle krise og derfor har brug for målrettede initiativer, der kan sætte gang i væksten”, siger HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard.

Beslutningerne i Tyskland og Norge får HORESTA til at frygte fremtiden for det danske turisme- og oplevelseserhverv yderligere. De tyske og norske turister udgør 2/3 af de udenlandske turistovernatninger i Danmark.

”I øjeblikket mister hotel- og restauranterhvervet omsætning for over 1 milliard kroner om ugen. Når grænserne åbner igen, vil vi stå i en situation, hvor vi ikke alene er kørt helt i sænk økonomisk efter mange måneder stort set uden omsætning. Vi vil også opleve meget lidt rejseaktivitet. Oveni dette kan man så lægge, at vores konkurrencesituation i forhold til Tyskland og Norge er blevet væsentligt forringet. Det er dybt problematisk”, siger Katia K. Østergaard.

I Danmark har HORESTA derfor foreslået, at den danske overnatnings- og restaurantmoms bliver nedsat, så den flugter med nabolandenes momssatser. Forslaget indgår i en større Genopretningspakke, som HORESTA har lagt frem.

”Vi er det er erhverv, som blev ramt først, er hårdest ramt og vil være ramt i længst tid. Derfor er der behov for en hjælpepakke, som målrettes branchens genåbning, hvis vi skal sikre virksomhedernes overlevelse. Uden hjælpepakker som rækker væsentligt længere frem i tiden end de nuværende, vil store dele af branchen ikke være i stand til at overleve”, siger Katia K. Østergaard.

HORESTA arbejder derfor hårdt på at få gennemført nye tilpassede hjælpepakker på omkostningssiden, og har endvidere foreslået, at der indføres et oplevelsesfradrag for alle danskere – a la håndværkerfradraget – fuldt fradrag for virksomheder for overnatning og bespisning samt en tredobling af midlerne til markedsføring af oplevelser i Danmark.

Log ind