Sommeren er for en stor del af hotelerhvervet den absolutte højsæson, og sidste år havde hotelgæsterne i Danmark i juni, juli og august et turismeforbrug på næsten 14 mia. kr. Det tal kommer erhvervet dog ikke i nærheden af i år, og det skyldes i høj grad regeringens restriktioner, lyder det fra HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard.

Organisationen konkluderer i en ny analyse, at turismeforbruget fra hotelgæster i denne sommer kun lige vil runde 4 mia. kr., hvilke svarer til et tab på næsten 10 mia. kr. Og det er på trods af, at regeringen onsdag meldte ud, at norske turister ikke længere vil være omfattet af seksdagesreglen.

”Erhvervet bløder, og særligt i de store byer kæmper hotellerne for blot at få gæster i en tiendedel af værelserne. Det er nødvendigt at gøre op med særligt regeringens seksdagesregel, som er et kæmpe benspænd for både hotellerne og alle de øvrige erhverv, der lever af omsætning fra turister,” siger Katia K. Østergaard.

Ifølge tal fra VisitDenmark er det blot 4 pct. af hotelgæsterne, der lever op til kravet om seks bookede overnatninger. I det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik fortæller 49 pct. af hotellerne, at de er i risiko for at måtte lukke inden for de kommende tre måneder.

”Vi står på tærsklen til, at hjælpepakkerne udløber, og konsekvenserne bliver enorme. Vores klare budskab til regeringen er, at de ophæver seksdagesreglen og sikrer hjælp til de virksomheder, der stadig lider under konsekvenserne af pandemien,” lyder det fra HORESTAs direktør.

Ifølge organisationens analyse betyder omsætningstabet fra hotelgæsterne denne sommer, at der mangler beskæftigelse svarende til 49.000 fuldtidsjob i hele turismeværdikæden, herunder forlystelsesparker, restauranter, barer m.m. Restriktionerne forventes at medføre et fald på 85-90 pct. i udenlandske hotelovernatninger i juni, juli og august.

”Når faldet i turismeforbrug fra hotelgæster løber op i næsten 10 mia. kr., så skyldes det også de mange sene og skiftende udmeldinger fra regeringen. Vi savner en forklaring og et belæg fra regeringen for disse drastiske tiltag, og hvad der skal til for, at de ophæver restriktionerne. Lige nu fjerner de levebrødet fra titusindvis af danskere og forretningsgrundlaget for et helt erhverv,” mener Katia K. Østergaard.

I sidste uge fik HORESTA udarbejdet et responsum af advokathuset HORTEN, som konkluderede, at seksdagesreglen var i strid med EU-retten.

Læs hele analysen her.

Log ind