Normalt giver weekendophold, julefrokoster, nytårsmenuer og meget mere vigtig omsætning for landets hoteller og restauranter i december. Pengene bruges nemlig til at betale regningerne i januar og februar, der typisk er årets mest stille måneder. Men stramninger i restriktioner i december har forhindret de mange hårdt prøvede virksomheder i at få opbygget den sædvanlige likviditet, og på tærsklen til 2021 er de hårdt pressede efter snart et år i coronakrise.

En ny medlemsanalyse fra HORESTA viser blandt andet, at udover at flere virksomheder holder lukket, så forventer godt halvdelen af virksomhederne mere end en halvering af omsætningen i årets første måneder. Særlig hotellerne i København er værst ramte. Tre ud af fire københavnske overnatningssteder forventer en omsætningsnedgang på minimum 80 pct. i januar sammenlignet med for et år siden. Ligeså er det hovedstadens hoteller, der tror mindst på februaromsætningen.

”Lige nu er en tredjedel af hotelværelserne i København lukkede. Simpelthen fordi der ikke er nogle gæster. Og der er ikke noget lys at skimte i de første måneder af det kommende år. Skal vi have turisme- og oplevelseserhvervet det sidste stykke igennem denne her krise, så skal der gives sikkerhed for kompensation uanset om restriktionerne løftes,” mener Kirsten Munch, politiske direktør i HORESTA.

”Der er ingen, der kan være i tvivl om, at den omsætningsnedgang, som turisme- og oplevelseserhvervet gennemlever nu skyldes Corona. Den konklusion har man nået i Sverige, og har derfor også sikret alle virksomheder i erhvervet mulighed for kompensation for faste udgifter. Den samme mulighed skal danske turisme- og oplevelsesvirksomheder også have,” siger Kirsten Munch.

35 pct. af de københavnske overnatningssteder fortæller i HORESTAs undersøgelse, at de vurderer, at risikoen er stor eller meget stor for at måtte lukke virksomheden permanent. 96 pct. fortæller, at hjælp er afgørende for deres overlevelse.

Log ind