HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard, var med i panelet, da DR P1 Debat tirsdag tog problemet med udnyttelse af kinesiske kokke på det danske arbejdsmarked op.

Som tidligere omtalt er der flere eksempler på, at kinesiske kokke lokkes til Danmark af bureauer på falske vilkår. De får stillet en høj løn og gode arbejdsbetingelser i udsigt men virkeligheden er ofte en enkelt fridag om måneden, en meget lav timeløn samt bopæl i restaurantens baglokale.

I programmet deltog desuden folketingsmedlemmerne Hans Andersen (V) og Jan Johansen (S) samt forbundssekretær i 3F, Søren Heisel.

Der var bred enighed om, at der skal slås hårdt ned på svindlen, og direkte adspurgt sagde Katia K. Østergaard, at hun godt kan bakke op om, at restauratørerne får frataget retten til at drive virksomhed.

  • Hvis man beviseligt beskæftiger illegal arbejdskraft og har sort økonomi, er det helt i orden, at man slår hårdt ned på det. Men det er afgørende, at retssikkerheden er i orden. Desuden er det vigtigt, at man ikke rammer virksomheder, som uforvarende har illegal arbejdskraft ansat, sagde Katia K. Østergaard med henvisning til en række sager, hvor virksomheder ikke har haft en chance for at vide, at arbejdstilladelsen på en medarbejder var ophørt.

Katia K. Østergaard sagde, at hun var rystet over at høre de historier, som er blevet omtalt i medierne de seneste dage. Det var nyt for hende, at svindel har så stort et omfang.

Hu støttede en skærpet kontrolindsats, men først og fremmest en mere effektiv kontrolindsats rettet mod de virksomheder, hvor risikoen for snyd er størst.

  • Her er der nogle lavt hængende frugter, som er nemme at plukke, sagde Katia K. Østergaard.
  • Man skal blot kigge på nogle få nøgletal i virksomhederne for at få afdækket, om der er brug for at kigge dem efter i sømmene. Ved at sammenholde åbningstider med antal medarbejdere og omsætning er det ikke svært at få en indikation. I HORESTA laver vi analyser, som viser, hvad lønprocenten typisk skal ligge på. Det kan myndighederne bruge i deres arbejde, sagde Katia K. Østergaard.

Hun understregede desuden, at det ikke er beløbsordningens skyld, at svindlen med de kinesiske kokke er opstået.

  • Det er dem, der snyder, som er skyld i det. Hvor der er regler, er der også altid nogen, der snyder. Opgaven er at sikre, at reglerne bliver overholdt, sagde Katia K. Østergaard.

Hun og Hans Andersen bakkede begge op om at sænke beløbsgrænsen for adgang for arbejdskraft fra lande uden for EU, mens Jan Johansen og Søren Heisel erklærede sig som modstandere.

Hør hele debatten her.

(Jan Johansen (S), Søren Heisel (3F), Hans Andersen (V) og Katia K. Østergaard (HORESTA).

80.000 ledige hoteljobs i USA

USA’s hotelbranche kæmper for at skaffe flere medarbejdere, i år forventes ansat 45.000 nye. Manglen på arbejdskraft tvinger lønningerne op, det kan betyde dyrere hotelovernatninger.

Log ind