Af Mads Holmgaard, Country Manager, Espresso House Danmark
Mens vores nordiske naboer Sverige og Finland ofte får en varm frokost på en café eller restaurant, holder danskerne fast i deres kolde hjemmelavede frokoster, ofte også med en vis utilfredshed. Svenskerne prioriterer at spise ude til frokost, hvor 20% af befolkningen spiser frokost på restauranter eller caféer 1-2 gange om ugen. I Danmark er dette tal væsentligt lavere, med kun 3% af befolkningen, der spiser deres frokost ude. Et studie der undersøger hverdagsmaden i Danmark, Finland, Norge og Sverige interviewede svenskerne vedrørende idéen ved at spise en kold sandwich til frokost, og her udtrykte svenskerne også med rædsel at de aldrig var blevet mætte uden en varm frokost, og måske har vi også noget af lære af svenskerne.
Frokost for fysisk og mental sundhed
En vigtig del af frokosten er dens indvirkning på både fysisk og mental sundhed. De 20% af danskere, der dropper frokosten, går glip af flere vigtige aspekter. Fysisk sundhed lider, da de ikke får hele måltider og ofte erstatter frokosten med usunde snacks. Vi nyder ikke længere maden og dette kan også gøre at vi glemmer at give selve måltidet den rette mængde opmærksomhed, endeligt resulterende i, at vi kan komme til at overspise. Også den mentale sundhed spiller ind da der er tæt sammenhæng mellem ensomhed og det at spise alene, ensomhed er i forvejen et samfundsmæssigt stort problem, da næsten 600.000 voksne i Danmark følte sig svært ensomme i 2021 og 30.000 børn ofte føler sig alene. Det er altså et markant problem der udover at påvirke den mentale trivsel også øger risikoen for en række andre sygdomme. Studier viser også at vi koncentrerer os bedre og føler os mindre stresset når vi tager afslappende frokostpauser hvor vi helt frakobler os fra arbejdet og aktivt holder pause.
Danskernes madpakker udfordret
Selvom madpakken har været en fast del af danske frokostvaner i årtier, står den over for udfordringer i dagens samfund. Statistikker viser, at 15% af danskerne stadig vælger madpakken eller medbragt mad til frokost, men selv madpakkebrugerne beskriver den primært med ord som ”mættende”, ”hjemmelavet” og ”nemt at tage med”, og den bliver i langt mindre grad beskrevet med ord som ”god smag”. Den er praktisk mere end noget andet; danskerne kan smøre kødpålæg på rugbrød på kort tid, og den kan tages med på farten, men netop denne enkelthed gør den også for mange kedelig i længden. Dens gentagende karakter og ofte manglende variation gør den for mange uinspirerende at smøre, og hver femte madpakke-tilbereder kan heller ikke lide denne pligt. Og netop denne manglende entusiasme kan også gøre at folk er mere tilbøjelige til at ville indtage den foran skærmen, eller helt skippe den alligevel. Derfor er der behov for at se på, hvordan man kan forny madpakken og gøre den mere spændende og indbydende.
En ny frokostmulighed
I takt med ændringerne i danske frokostvaner kommer der også nye muligheder på markedet og nye sunde frokostalternativer kombinerer både danskernes behov for sundhed, velsmag og sociale interaktioner. Et eksempel på dette er f.eks. når danskerne går ud i deres pause for at spise frokost på en café eller restaurant. Her handler det ikke kun om maden, men også om at mødes med venner eller kolleger og nyde et måltid sammen. På disse frokostrestauranter er der ofte et bredt udvalg af retter.
Desuden vil pausen fra arbejdet, gåturen med dine kollegaer og et skift af dine vanlige omgivelser være med til at gøre dig til en mere effektiv og produktiv medarbejder, sænke stress niveau, hæve velvære og give dig den længeventede afveksling i madpakkerne. Din frokost kan nemlig godt både være mættende, sund, nem og samtidigt smage godt.
Vælg frokost med omhu
Når du står og skal vælge ugens frokostmuligheder er det derfor vigtigt at tænke på både sundhed og smag. Og i den sammenhæng findes der alternativer til den traditionelle madpakke, der både kombinerer sundhed, velsmag og giver plads til at styrke de sociale interaktioner. Så vælg din frokost med omhu.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Udenlandske turister løfter hotelbranchen
12-09-2024
-
Protesterne fløj i luften på møde om nye regler for udeservering i København
12-09-2024
-
Hotel investerer for at undgå sure naboer
12-09-2024
-
Udlandet bemærker københavnsk hotellejlighed
12-09-2024
-
Flere turister skal tage toget til København
12-09-2024
-
Diskret erhvervsmand køber endnu en nordjysk toprestaurant
12-09-2024
-
Populær turistattraktion lukker øjeblikkeligt
12-09-2024
-
Derfor har lufthavn fået et coronasmæk på 9,4 millioner kroner
12-09-2024