Året begyndte med restriktioner, og det var blandt andet medvirkende til, at beskæftigelsen i hotel- og restauranterhvervet lå en smule lavere end i 2020, før krisen ramte.

Der var dog en betragtelig fremgang at spore sammenlignet med 2021, hvor branchen blot beskæftigede 82.100 medarbejdere mod 110.400 i de nye tal for januar i år.

”Fra september 2021 er der blevet løbet virkelig hurtigt i erhvervet, og virksomhederne kunne sagtens have beskæftiget mange flere, når man ser på den efterspørgsel, de oplevede i årets sidste måneder. Omikron var dog en udfordring, og derfor så vi også, at beskæftigelsesvæksten aftog mod årets udgang,” siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA, og fortsætter:

”Nu kigger vi ind i en højsæson, hvor vi estimerer, at branchen skal finde ca. 26.000 nye kolleger.  Det bliver en udfordring, når man ser på den rekordlave arbejdsløshed lige nu i samfundet.”

Mens mange hotel- og restaurantvirksomheder er kommet godt fra land med den restriktionsfrie tilværelse, så er der andre segmenter, hvor tilløbet er længere, tilføjer Jonas Kjær.

”Beskæftigelsen afhænger jo i høj grad af efterspørgslen, og der mangler vi fortsat de udenlandske turister samt de store internationale kongresser. Det er umuligt at sige med sikkerhed, hvornår de er tilbage, og en anden ubekendt er konsekvenserne af krigen i Ukraine. Det kan aflæses på udgifterne, der stiger, men spørgsmålet er også, om det påvirker for eksempel rejsevanerne hos for eksempel amerikanerne, at der er krig på kontinentet,” siger HORESTAs cheføkonom.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Flere campister – men færre campingvogne

I en årrække er antallet af campingvogne på de danske pladser faldet, mens antallet af campister har udviklet sig modsat. “Nutidens campist foretrækker en større grad af fleksibilitet,” lyder det.

Log ind