Nye konkurstal viser, at flere virksomheder end normalt må dreje nøglen om. I en analyse blandt HORESTAs medlemmer svarer flere, at det også kan blive nødvendigt for dem.

Hvert femte serveringssted uden for København fortæller nemlig, at de overvejer at sælge forretningen eller lukke permanent. I København svarer 12 pct. af restauranterne det samme.

”I en branche som vores med små margener er der altid virksomheder, som vil have problemer med at få tilstrækkeligt med økonomi i forretningen. Det er klart, at driften vanskeliggøres yderligere, når udgifterne vokser så eksplosivt og på så kort tid, som vi har overværet den seneste tid,” siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA, og fortsætter:

”Vi håber selvfølgelig, at efterspørgslen forbliver på et højt niveau, og hvis inflationen samtidig aftager, så vil endnu flere få muligheden for at skabe en drift med overskud. Tallene er vækker bekymring, og det er en svær periode, men vi håber og tror på, at branchen også kommer til at stå stærkt på den anden side af denne krise,” lyder budskabet.

Overnatningsvirksomhederne ser mere lyst på fremtiden end restauranterne. Meget få hoteller frygter for fremtiden, viser HORESTAs tal.

”Det viser meget godt, hvor skævt denne krise rammer, og hvor stor en forskel der er på de forskellige dele af branchen. Fælles for mange er dog, at de står på bagkant af en omkostningsfuld corona-krise, der har betydet, at deres økonomiske forudsætninger er et helt andet sted end før pandemien ramte,” siger Jonas Kjær. 

Medlemmer af HORESTA kan læse hele analysen her.

20240604 DSC00454
Cheføkonom
Jonas Kjær

Log ind