I årets andet kvartal steg Danmarks BNP med 0,9 pct., og det skyldes blandet andet landets hoteller og restauranter, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Faktisk ydede oplevelseserhvervet det største bidrag af alle erhverv, men det kunne have været endnu større, mener HORESTAs adm. direktør, Jannick Nytoft.

”Virksomhederne har skreget på arbejdskraft lige siden genåbningen i februar, og der er ingen tvivl om, at omsætningen i branchen kunne have været endnu større, hvis vi havde haft de nødvendige kvalificerede medarbejdere. Tallene viser dog tydeligt, at oplevelseserhvervet er værd at satse på, hvis vi skal sikre både beskæftigelsen og et stærkt velfærdssamfund,” siger HORESTAs direktør.

Restauranterhvervet ligger lige nu ca. 30 pct. højere omsætningsmæssigt sammenlignet med 2019, før coronakrisen ramte. Det er dog ikke ensbetydende med, at det kan ses på bundlinjen i virksomhederne.

”Vi kan glæde os over en meromsætning, når vi sammenligner os med mange andre erhverv, men desværre er det ikke penge, der ryger direkte ned på bundlinjen. Inflationen sluger en stor del af fortjenesten, og samtidig er forudsætningerne for øget omsætning i for eksempel en restaurant, at virksomheden øger råvareindkøbet, har flere medarbejdere på arbejde m.m. Desuden skal lån optaget under Corona-perioden tilbagebetales.,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i HORESTA.

Han glæder sig dog over, at forbrugerne til trods for økonomisk usikkerhed holder fast i oplevelser, og han håber, at det er en tendens, som vil holde ved.  

 ”Under corona oplevede danskerne i perioder en virkelighed, hvor store dele af vores erhverv var lukket ned. Alle tal viser, hvordan det skabte et opsparet behov med en efterfølgende ketchupeffekt. Den økonomiske situation lige nu skaber usikkerhed, men der ingen tvivl om, at virksomhederne krydser fingre for, at danskerne fortsat vil prioritere de gode middage, ferierne, turene i forlystelsesparker og alle de andre oplevelser,” siger Jannick Nytoft.

Log ind