Turisme- og oplevelseserhvervet får tilført midler for over 100 millioner kroner til initiativer, der i indeværende år skal styrke erhvervet i den internationale konkurrence.

Det fremgår af det forlig, som her til morgen blev præsenteret mellem regeringen og et flertal i Folketinget.

I alt fordeles 485 millioner kroner på en lang række tiltag, der skal genstarte dansk eksport i forbindelse med coronakrisen.

HORESTA glæder sig over, at turisme- og oplevelseserhvervet har fået en betydelig andel af bevillingen. Forud for de politiske forhandlinger har genstartsteams for i alt otte eksportsektorer spillet ind med forslag til initiativer.

”Der er brug for en særlig indsats over for vores erhverv. Der er ingen tvivl om, at vi er blevet ramt hårdest af alle og vil være i knæ i meget længere tid end mange andre eksporterhverv. Ikke kun på grund af den manglende rejselyst, men også fordi vores erhverv er lammet af en lang række restriktioner,” siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i HORESTA.

Efterlyser en langsigtet plan

Med bevillingen på over 100 millioner kroner bliver der sat ind med styrket markedsføring både i Danmark og på vores nærmarkeder. Der bliver investeret i genetablering af særligt vigtige flyruter samt taget initiativ til lettere adgang for erhvervsrejsende, en genstart af hovedstadens turisme, en understøttelse af turismeinvesteringer uden for de større byer, et udvidet nordisk samarbejde på turismeområdet og udvikling af Norden og Østersøen som bæredygtig krydstogt-region.

Trods de mange nye initiativer efterlyser HORESTA fortsat en langsigtet plan.

”Det er svært for alvor at genstarte turisme- og oplevelseserhvervet i 2020, når virksomhederne fortsat er pålagt en flerhed af restriktioner, der grundlæggende forhindrer virksomhederne i at drive forretning.  Der er brug for en meget større indsats, som kan give erhvervet mulighed for at arbejde sig ud af krisen og kompensere for de mange restriktioner, som erhvervet er underlagt,” siger Kirsten Munch og hun fortsætter:

”Vi har været igennem et forår, hvor erhvervet mistede en milliard kroner i omsætning om ugen. Dengang kunne hjælpepakker redde en del af økonomien. Nu er hjælpepakkerne stort set udfaset, mens restriktionerne stadig ligger tungt over erhvervet, og omsætningen er mere end halveret i en lang række virksomheder. Vi har her og nu brug for nye hjælpepakker med kompensation for den mistede forretning, men vi har også brug for en genstartsplan for turisme- og oplevelsesøkonomien, der rækker længere frem end 2020, og som giver os mulighed for at konkurrere internationalt”, siger Kirsten Munch.

Hun påpeger, at en række europæiske lande har sænket momsen for en afgrænset periode for at styrke turisterhvervets konkurrencekraft. Det har betydet, at Danmark med 25 procent har en momssats, som er langt højere end konkurrenternes. Den næsthøjeste momssats i EU er på 13 procent, mens langt de fleste lande ligger på mellem 5 og 10 procent.

Log ind