Af Karen Nedergaard, regionsformand for HORESTA i Region Hovedstaden

Vil vi have et stærkt turismeerhverv i fremtiden, som er med til at brande Danmark og København som førende på styrkepositioner som gastronomi, klima og miljø? Så kræver det politisk handlekraft nu. Vi risikerer i disse uger og måneder at smide årtiers hårdt arbejde for hovedstaden ud af vinduet.

Kravet om at turister minimum skal have booket seks overnatninger i Danmark for at komme ind ved grænsen er en knockout til hele turisme- og oplevelseserhvervet – men særligt i København.

Danmark står denne sommer til at miste næsten 10 mia. kr. i turismeomsætning fra hotelgæster viser en ny analyse, som vi har lavet i HORESTA. Det skyldes i høj grad restriktionerne forbundet med grænseåbningen.

Det er et kæmpe problem. Og ikke blot for overnatningserhvervet. Turisme- og oplevelsesøkonomiens forskellige dele er gensidigt afhængige, og foruden udenlandske gæster er alle dele svækkede. Det betyder nemlig både tomme hotelsenge samt færre på restauranterne, på museerne og i forlystelsesparkerne m.m. 

Det har allerede kostet arbejdspladser, og mange flere står for fald med de nuværende restriktioner. Over halvdelen af landets hotelovernatninger fandt sted i Region Hovedstaden i 2019, og mange virksomheder er i fare for at måtte dreje nøglen om, som billedet er nu.

Konkurrencesituationen bliver bestemt ikke bedre af, at lande som Tyskland, Norge og Belgien har sænket momsen, så den nu blot er en femtedel lige syd for den dansk/tyske grænse. I disse lande har man valgt at understøtte oplevelseserhvervet for at bidrage til at redde arbejdspladser, og man har ikke samme krav til de turister, der gerne vil besøge destinationerne. Den politiske vilje savner vi at se.

I Danmark var COVID-19 en knockout til turismen, men det er restriktionerne, der lige nu sender erhvervet til tælling. Skal branchen rejse sig igen, kræver det politisk handlekraft for at redde milliarder i omsætning og et erhverv der sidste år skabte flere end 130.000 arbejdspladser på landsplan.

 

Karen Nedergaard var i aftes på TV2 News, hvor emnet var regeringens åbning af grænserne for besøgende fra lande som Canada, Japan, Sydkorea og Thailand. Hendes budskab var, at ingen af borgerne fra disse lande vil besøge Danmark i år, da deres planlægning ofte sker et halvt til et helt år i forvejen. Hun opfordrede regeringen til at ophæve seksdagesreglen, der er det største benspænd for overnatningserhvervet lige nu.

Log ind