HORESTA opfordrer den kommende regering til at have mindst lige så store ambitioner for mere arbejdskraft til den private sektor, som den har til det offentlige.

”Den nuværende regering satte sig som mål, at der skulle skaffes 1.000 nye sygeplejersker. Den næste regering bør på tilsvarende vis sætte mål op for den private sektor. Hvorfor ikke en ambition om for eksempel 1.000 nye kokke?”, siger HORESTAs politiske direktør, Kristian Nørgaard.

Med det retoriske spørgsmål vil han opfordre politikerne til at flytte deres fokus i en valgkamp, som også denne gang handler meget om velfærd og manglen på personale i stort set alle personalegrupper.

”Politikerne i kø med ambitioner om, hvordan der kan skaffes flere sygeplejersker og SOSU-assistenter. Hvor ville det dog klæde vores folkevalgte, hvis ambitionerne var mindst lige så høje, når det handler om manglen på arbejdskraft i den private sektor. Et stærkt dansk erhvervsliv er forudsætningen for vores fælles velstand og velfærd og dermed også, om der faktisk er penge til at ansætte 1.000 ekstra sygeplejersker”, siger Kristian Nørgaard.

For ham er en helt ny tilgang til international arbejdskraft et godt sted at starte, og han nævner et frisk eksempel fra weekendens medieomtale, der ifølge Kristian Nørgaard viser, hvordan regler for arbejds- og opholdstilladelser konstant spærrer vejen for velkvalificeret arbejdskraft til det danske hotel- og restauranterhverv.

Større ambitioner

Centrum for medieomtalen var den tidligere Michelin-kok, Sherwin Mariano, der endnu engang har fået afslag på arbejds- og opholdstilladelse til trods for, at branchen skriger på arbejdskraft. Han lever ganske vist op til kravet om, hvor meget han skal tjene om året for at få sin arbejdstilladelse. Men myndighederne tror ikke på, at ansættelsesforholdet er reelt, og på det grundlag kan de afvise ansøgningen.

”Vi ser utrolig mange lignende sager. I en situation hvor vores erhverv er nødt til at finde kvalificeret arbejdskraft uden for landets grænser, er det dybt problematisk, at mange ansættelsesforhold bliver mødt med mistanke om snyd. Det er noget af det, der skal gøres op med,” siger Kristian Nørgaard.

Han påpeger, at en ny tilgang til international arbejdskraft langt fra gør det alene. Der også skal sættes ind, så langt flere danskere er motiverede til at søge beskæftigelse, og der skal skrues op for ambitionerne for antallet af unge på de erhvervsfaglige uddannelser.

”Hvis vi som samfund fortsat skal blive rigere og have råd til en bedre velfærd, så er der brug for, at en ny regering tør se lige så alvorligt på manglen på arbejdskraft i det private som i det offentlige. Jeg synes, det ville være et stærkt signal, hvis en ny regering havde ambitioner om ikke alene at skaffe 1000 nye sygeplejersker, men også 1000 flere kokke”, siger Kristian Nørgaard.

Har du styr på GDPR?

HORESTA tilbyder, sammen med samarbejdspartneren Lexoforms, en fysisk workshop, hvor du arbejder med GDPR-dokumentationen for din egen virksomhed.

Log ind