Det er blevet dyrere at være dansker. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugspriserne i februar er vokset med 4,8 pct. i forhold til året før, og det svarer til, at en gennemsnitlig dansk familie skal have 19.200 kr. mere op ad lommen om året, har Sydbank udregnet. Og eksperterne advarer om, at toppen ikke er nået endnu.

Det er også blevet dyrere at drive virksomhed her i landet. Lige nu er fokus blandt andet på gaspriserne, men store prishop kan også findes, hvad angår råvarepriser, transport, emballageudgifter og udgifter til el. Det presser forretningerne, som ellers håbede på at lægge den økonomiske usikkerhed bag sig sammen med coronaen. 

Når danskernes rådighedsbeløb bliver mindre, fordi regningerne bliver større, og virksomhederne samtidig står med en ekstraregning, som direkte trækker tråde til krigen i Ukraine, så er regeringen nødt til at vise handlekraft.

Man er nødt til at se på, hvordan man politisk kan bidrage til løsningen på denne udfordring, og det kan blandt andet ske ved at suspendere nogle af de afgifter og skatter, som fordyrer produkterne og services her i landet. Virksomhederne navigerer lige nu i en uforudsigelighed, hvor det er umuligt at budgettere, fordi priserne på varer og energi pludselig kan være steget meget på blot én uge.

EU har åbnet for kompensation til virksomheder, der bliver ramt af energikrisen, og denne mulighed bør gribes nationalt. Især er gaspriserne eksploderet og derfor skal der handles på, om de berørte virksomheder kan hjælpes med en eventuel omstilling af energikilderne. 

Log ind