De danske hoteller og restauranter sukker endnu mere efter arbejdskraft nu, end de gjorde før corona-krisen.

I første kvartal af i år har 33 procent af restauranterne og 24 procent af hotellerne haft problemer med at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft. Til sammenligning var det i første kvartal af 2019 kun 14 procent af restauranterne og 8 procent af hotellerne, der ledte forgæves.

Den voksende udfordring afsløres i en opgørelse, som HORESTA har lavet for første kvartal af 2023. Opgørelsen baserer sig på tal fra Danmarks Statistik.

”Det store behov for arbejdskraft skyldes, at der heldigvis stadig er mange, som går ud og spiser og vælger at bo på hotel. Det er rigtig positivt. Men det er samtidig dybt bekymrende, at en branche, som har brug for at lappe et stort hul efter corona-krisen, ikke kan skaffe den nødvendige, kvalificerede arbejdskraft”, siger HORESTAs adm. direktør, Pia E. Voss, i en kommentar til tallene.

Artiklen fortsætter under billedet

Pia E. Voss, adm. direktør, HORESTA

Pia E. Voss, adm. direktør, HORESTA

Selv om omsætningen i erhvervet er rekordhøj, er der stadigvæk mange - særligt i restaurantbranchen - som er under stort økonomisk pres på grund af coronalån og den voldsomme vækst i omkostningerne det seneste års tid.

Skru op for ambitionerne

Allerede før corona-krisen var manglen på arbejdskraft en af branchens hovedudfordringer. Men lange perioder med nedlukninger - eller de facto nedlukninger - har gjort det svært at håndtere den store efterspørgsel i forlængelse af krisen.

”Det er et problem, at så mange virksomheder forgæves leder efter arbejdskraft. Nogle vælger at ansætte medarbejdere med andre kvalifikationer, men det stiller store krav til opkvalificering”, siger Pia E. Voss.

Hun opfordrer nu regeringen til at skrue yderligere op for ambitionerne om at udvide arbejdsstyrken.

”Fra på lørdag træder den nye beløbsordning i kraft med et lavere krav til årsløn. Det er et vigtigt første skridt. Men der er brug for flere tiltag, før problemet er løst. På den korte bane er vi nødt til også at se på reglerne for Positivlisten, og på den lange bane skal der sættes massivt ind for at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse”, siger Pia E. Voss.

Turismeudspil: Stop unfair konkurrence fra det offentlige

I dag udsættes mange private virksomheder for unfair konkurrence fra offentlige institutioner, når eksempelvis museer, spillesteder eller forsamlingshuse udbyder konferencefaciliteter, overnatninger eller selskabsfaciliteter.

80.000 ledige hoteljobs i USA

USA’s hotelbranche kæmper for at skaffe flere medarbejdere, i år forventes ansat 45.000 nye. Manglen på arbejdskraft tvinger lønningerne op, det kan betyde dyrere hotelovernatninger.

Log ind