Hvis du som arbejdsgiver oplever et fald i efterspørgslen fra gæsterne, kan det være nødvendigt at opsige en eller flere medarbejdere.

En sådan opsigelse er begrundet i virksomhedens forhold og vil være saglig, hvis du som arbejdsgiver blandt andet kan dokumentere manglen på arbejdsopgaver til personalet.

Hvis du kan dokumentere et driftsmæssigt behov for at opsige et antal medarbejdere, vil det anses for sagligt, såfremt din beslutning er truffet på baggrund af saglige kriterier.

Eksemplar på kriterier som kan være saglige at lægge vægt på i den konkrete afvejning er blandt andet faglige og personlige kvalifikationer, fleksibilitet og anciennitet m.fl.

Jurist i HORESTA, Vivi Nedergaard Lambert fortæller:

”Du skal som virksomhed kunne dokumentere, at beslutningen er taget på saglig vis, og derfor bør man som arbejdsgiver forud for opsigelsen udarbejde en liste, hvor man vurderer samtlige medarbejdere i sammenlignelige stillinger i forhold til de saglige kriterier. Den konkrete medarbejder skal være den, arbejdsgiver bedst kan undvære i virksomheden.”

Medlemmer af HORESTA kan læse mere om godtgørelse og særlige opmærksomhedspunkter her.

Medlemmer kan kontakte HORESTA for nærmere rådgivning vedrørende saglige opsigelser ved at ringe til HORESTAs juridiske callcenter tlf. 35 24 80 40.

Vivi Nedergaard Lambert
Jurist
Vivi Nedergaard Lambert

Nu rammer recessionen: Fald i efterspørgsel er turistbranchens største udfordring

Manglende hænder har længe været overskriften i den danske turistbranche, men nu har en ny udfordring overhalet problemet med at finde den nødvendige arbejdskraft. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik vurderer turistbranchen samlet set, at faldende efterspørgsel hos forbrugerne er branchens største barriere for at udvikle og drive forretningen, skriver Turistmonitor.dk.

Husk den særlige beskyttelse af barslende medarbejdere

Hos HORESTAs juridiske afdeling får vores eksperter ofte spørgsmål omkring, hvor beskyttede gravide, barslende og medarbejdere, der har givet besked om, at de vil holde barselsorlov, egentlig er. Ligebehandlingsnævnet har for nylig taget stilling til rækkevidden af beskyttelse i forbindelse med ansættelse af en medarbejder på orlov.

Hoteller ser opbremsning efter stærkt comeback

De danske hoteller har fået stærkt comeback efter coronakrisen. 2022 har været et år med rekordhøje overnatningstal, og samtidig har erhvervslivet haft et stort behøv for at mødes efter to år med nedlukninger og restriktioner. Men høj inflation, stigende renter og energikrise skaber bekymring i branchen, der forudser en opbremsning i aktiviteten, skriver Finans.dk.

Log ind