Den 1. marts skal en stor del af erhvervet betale moms, men alligevel er det datoen en måned senere, som mange gruer for. Her skal coronalånene til moms- og a-skat nemlig tilbagebetales.

Aftalen blev lavet før den seneste bølge af restriktioner, og HORESTA mener derfor i fællesskab med DI, DE, SMVdanmark og DRC, at forudsætningerne i aftalen er ændret, og derfor bør tilbagebetalingen udskydes til tidligst den 1. august. Dette budskab har organisationerne skrevet til den nyslåede skatteminister, Jeppe Bruus (S).

”Mange virksomheder har ikke haft muligheden for at tjene de penge, der nu skal tilbagebetales, og det var tanken med den oprindelige aftale. I stedet ramte restriktionerne, og nu venter et uholdbart scenarie, hvor de virksomheder, der ikke kan tilbagebetale momsen er nødsaget til at bruge afbetalingsordningen med 8,4 pct. i rente efter den 1. april. Det er der meget få i vores branche, der nogensinde vil kunne imødekomme og er en urimelig behandling af virksomheder, der har taget COVID-regningen,” siger Kristian Nørgaard, politisk direktør i HORESTA.

Erhvervslivet har sammenlagt udestående coronalån på 22 mia. kr., som skal tilbagebetales eller flyttes over i bankernes låneaftaler efter den 1. april.

”Vi står med et turismeerhverv, som ikke er kommet i gang igen. Alle har endnu ikke modtaget kompensation fra seneste nedlukning, og der er fortsat mange afbestillinger på grund af coronasyge gæster. Det har gjort det umuligt at opbygge likviditet. Derfor synes vi kun, at det er fair, at man genbesøger aftalen fra i efteråret. Man må huske på, at uden restriktioner og nedlukning, så havde virksomhederne ikke været nødsaget til at tage moms og a-skattelån, derfor har politikerne også en forpligtelse til, at lånene først forfalder, når virksomhederne kan betale,” siger Kristian Nørgaard.

Log ind