Af Jan Laursen, formand i HORESTA
Festen var lidt af en fuser. Det var sjovt, mens den stod på, men det gjorde den ikke i ret lang tid. Nu har tømmermændene meldt sig, og spekulationerne om det kommende år trænger sig på.
For mange kunne denne beskrivelse passe på en klassisk nytårsdag, hvor tågen hænger tykt, og det aldrig rigtig bliver lyst. Men det kunne også være billedet på hotel-, restaurant- og turisterhvervet på vej ud af 2022 og ind i endnu et år med store udfordringer.
Vi går ud af 2022 med omsætningstal, der er på vej retur efter coronarestriktionerne, og så burde alt jo være godt. Men det meste af året har vi måttet leve med en energi- og inflationskrise, der ramte os som et hårdt hug i mellemgulvet, der fik os til at snappe efter vejret. Marginalerne er trods bedre omsætning små, og mange i erhvervet er fortsat presset og trues på eksistens.
Grund til spændingshovedpine
Nu kigger vi ind i et nyt år, hvor den ene prognose kan være lige så god som den anden. Men krigen i Ukraine stopper næppe lige med det samme, og selv om inflationens vækstkurve forhåbentlig snart flader ud, ændrer det ikke ved, at aktiviteten i samfundet er faldet, og næppe løfter sig foreløbig.
Der er rigelig grund til spændingshovedpine, hvis man er investor, budgetansvarlig eller medarbejder i hotel-, restaurant- og turisterhvervet. På trods af tre år med stort set uafbrudt krise, så tror jeg dog, der er grund til at løfte hovedet og smile til fremtiden.
Som erhverv har de seneste tre år så rigeligt dokumenteret, at restaurantbesøg og ferie i Danmark er rykket op i danskernes behovspyramide. Mens andre brancher har oplevet omsætningstab igennem 2022, er hoteller og særligt restauranter nogle af de eneste erhverv, hvor forbrugslysten sammenlignet med 2019 er steget.
40 procent flere på otte år
Nu ser vi formentlig ind i en periode, hvor købelysten i vores erhverv også bliver ramt. Men det er opløftende at vide, at uanset hvor langvarig krisen bliver, vil vi på den anden side genindtage rollen som et af Danmarks vigtigste væksterhverv. En position, vi har haft i flere år inden coronakrisen. Det er tankevækkende, at mens vi i sommer beskæftigede 140.000 medarbejdere, skal man kun otte år tilbage i historiebøgerne for at finde det tidspunkt, hvor vi som erhverv for første gang nåede op på 100.000. Mulighederne for vækst i turisme- og oplevelsessektoren er enorme.
Forudsætningen for at indfri vores fulde potentiale er imidlertid, at politikerne på Christiansborg har forståelse for, hvad vi er i stand til at bidrage med til samfundskagen, og hvad der skal til for at få fuld valuta for en investering i vækst i vores erhverv.
Et første skridt er taget med den nye SVM-regering, som i sit regeringsgrundlag melder sig klar til at gennemføre omfattende reformer – blandt andet for at få udvidet arbejdsstyrken. Målsætningen er 45.000 flere i fuldtidsjob, og dertil kommer, at regeringen vil gøre det lettere for udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark. Investering i en styrkelse af erhvervsskolerne og fokus på at få flere unge til at tage en erhvervsfaglig uddannelse er også gode og vigtige signaler.
Vi kommer selvfølgelig til at holde regeringen op på disse målsætninger. Men indtil videre glæder vi os over, at de politiske ambitioner omsider begynder at matche de behov, vi står med i erhvervslivet. Behov, som selvfølgelig rækker ud over arbejdskraft.
Mere konkurrencedygtige
I HORESTA ser vi ind i 2023 fulde af optimisme. Siden sommerferien har vi styrket os med en ny direktion, der både byder på dyb brancheindsigt og masser af innovationskraft. Vi er i fuld gang med en gennemgang af alle vores ydelser og produkter for at skarpslibe vores tilbud til medlemmerne, og vi har vedtaget en ny kontingentstruktur, som gør os mere konkurrencedygtige, og allerede før nytår har ført til indmeldelser fra en række stærke spillere i vores erhverv. Det fortæller vi mere om i det nye år.
Indtil da vil jeg ønske dig og alle vores kolleger i branchen et rigtig godt nytår. Vi er alle forberedte på, at vi som branche også 2023 vil møde nogle bump på vejen. Men lad os fastholde troen på, at vi trods to hundredårskriser på tre år går en lys fremtid i møde – uden tømmermænd.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
HORESTA: Politisk aftale om fritidsjob vil gavne hoteller
13-09-2024
-
Erhvervsminister: turisme giver liv til landdistrikterne
13-09-2024
-
Får 35 millioner til at udvikle bæredygtig turisme
13-09-2024
-
Varm og tør sensommer luner i trængt campingbranche
13-09-2024
-
Kongrescenter giver gæster gratis transport med tog og bus
13-09-2024
-
Ultrapopulært spisested er åbnet et helt nyt sted i byen
13-09-2024