Fra 2009 til 2019 har maj udviklet sig til en stærk skuldermåned for det danske hotelerhverv med en vækst i antallet af overnatninger på hele 75 pct. Med coronakrisens indtog knækkede den stigende kurve dog, og selvom noget af det tabte blev hentet tilbage i år, så er der stadig lang vej til normale tilstande, fortæller HORESTAs cheføkonom, Jonas Kjær.

”En fordobling af antallet af overnatninger fra 2020 til 2021 lyder jo godt, men desværre var antallet af gæster i maj 2020 så forsvindende lille, at overnatningsstederne stadig halser langt efter førkriseniveauet,” siger Jonas Kjær, og fortsætter:

”Vi kigger ind i en sommer, hvor mange danskere vælger at rejse ud, men på grund af sene udmeldinger om grænserestriktioner er det stadig uvist, i hvor høj grad vi kan tiltrække udlændinge hertil. Og de er altafgørende for mange hotellers økonomi,” siger HORESTAs cheføkonom.

Da udlændingene hidtil har fyldt mest i København, er det heller ikke overraskende her, at hotellerne har længst til normale tilstande. Sammenlignet med maj 2019 manglede der stadig to ud af tre hotelovernatninger i Region Hovedstaden i samme måned i år. Ser man udelukkende på udenlandske overnatninger er faldet i maj fra 2019 til 2021 hele 92 pct.

”København rejser sig først, når udlændingene vender tilbage, og det har desværre lange udsigter. Fra politisk side har vi brug for, at alle værktøjer bringes i spil, og det skal tydeligt kommunikeres, at man sagtens kan besøge Danmark og hovedstaden fra udlandet af. Tusindvis af arbejdspladser og en eksportmæssig styrkeposition afhænger af genrejsningen af byens oplevelseserhverv,” fortæller Jonas Kjær.

Region Sjællands hotelerhverv klarede sig bedst i maj sammenlignet med 2019, da regionen er lykkedes med at begrænse tabet i overnatninger til blot 21,2 pct.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Log ind