Den aktuelle coronasituation lægger fornyet pres på landets hotel-, restaurant- og turistvirksomheder.

Derfor opfordrer HORESTA nu til, at staten forstærker det økonomiske sikkerhedsnet under erhvervet. Dels for at afbøde konsekvenserne af aflyste julearrangementer, dels for at kompensere virksomheder, der kan blive hårdt ramt af de nye retningslinjer i forbindelse med Omikron-varianten. Her skal ikke kun nære kontakter til smittede sendes hjem, men også nære kontakters nære kontakter.

”Vores branche har i forvejen stor mangel på arbejdskraft. Vi frygter, at enkelte virksomheder i de kommende måneder kan blive tvunget til at lukke helt ned på grund af mangel på arbejdskraft, hvis bare en eller to medarbejdere har været nærkontakt til en smittet. Det kan få katastrofale konsekvenser, hvis der ikke er spændt et rimeligt sikkerhedsnet ud under dem”, siger Kristian Nørgaard i en pressemeddelelse fra HORESTA.

Hotel- og restauranterhvervet har tidligere oplevet, hvordan lignende regler for hjemsendelse i forbindelse med Delta-varianten havde store konsekvenser for enkelte virksomheder.

Bedre dækning

Frem til nytår gælder det, at virksomheder med omsætningstab på over 45 procent kan få kompensation for omkostninger. Denne ordning ønsker HORESTA forlænget og grænsen for omsætningstab sænket til 30 procent.

”Vi ønsker desuden en genoplivning af selvstændigordningen, og endelig at større arrangører kan få adgang til ekstraordinær hjælp”, siger Kristian Nørgaard.

Behovet for øget kompensation forstærkes af, at dele af hotel- og restauranterhvervet oplever mange aflysninger i december. Det sker på trods af, at myndighederne klart har kommunikeret, at man godt kan holde julefrokoster.

HORESTA har netop offentliggjort en medlemsanalyse, som viser, at 30 procent af branchen ”i høj grad” oplever aflysninger af julefrokoster, færre besøg og færre reservationer, mens 21 procent oplever det ”i nogen grad”.

”Det er langt fra alle virksomheder, som er ramt. Det vil også være forholdsvis få, som bliver hårdt ramt af de nye omikron-retningslinjer. Men situationen kalder på et stærkere sikkerhedsnet, så virksomhederne ved, at de kan forvente at få dækket en del af det reelle tab ind, hvis de kommer under pres,” siger Kristian Nørgaard.

 

Udenlandske turister løfter hotelbranchen

Aldrig før har så mange udenlandske turister rejst til Danmark som i juli måned i år. Sammenlignet med juli sidste år er der tale om en vækst på 2,4 procent. Tallene vidner om, at et større fokus på turismen betaler sig, lyder det fra HORESTA.

Log ind