Af Jan V. Laursen, formand i HORESTA

Danskernes sommerferie er ved at være forbi, og det betyder, at sommerens oplevelser på overnatningssteder, spisesteder og forlystelsesparker m.m. igen er skiftet ud med vækkeure, madpakker og faste mødetider.

For turisme- og oplevelseserhvervet resulterer det i, at den største nuværende kundegruppe – danskerne - forsvinder, og desværre er den udenlandske efterspørgsel samtidig langt fra tidligere tiders niveau. På tærsklen til skuldersæsonen er udfordringerne i branchen derfor store, og politisk handlekraft fortsat en nødvendighed.

I HORESTA kigger vi ind i et travlt efterår med mange dagsordener. Vi sætter fortsat alle sejl til for hele oplevelseserhvervet.

Først og fremmest skal erhvervet sikres både kvalificeret og motiveret arbejdskraft. For når der endelig er efterspørgsel, så skal der også være hænder til at løse opgaverne. Ellers koster det omsætning. HORESTA lægger et massivt pres i både medierne og på Christiansborg, og der findes ikke én løsning. Udfordringerne skal angribes fra mange sider.

Læs vores historie om mangel på arbejdskraft med Piet Klein fra Restaurant Flammen i Berlingske her

HORESTA foreslår blandt andet, at regeringen indfrier sit løfte fra før krisen om jobcentre uden for landets grænser. Det sidste, erhvervet har brug for, er at sige nej til omsætning efter 1,5 år med ophobning af gæld. Vi er i dialog med jobcentre og kommuner m.fl. for at øge beskæftigelsesindsatsen i vores branche, og samtidig har vi fuldt fokus på at tale erhvervets muligheder op overfor de unge via blandt andet vores fælles indsats med 3F – Hospitality Career.

Et løfte er et løfte

Når regeringen gang på gang har lovet at holde hånden under de hårdest ramte erhverv, så er det et løfte, der skal holdes. Desværre taler en udfasning af al kompensation fra næste måned et andet sprog.

Hvis det er et udtryk for, at man politisk tror, at krisen er ovre, så må man tro om. I HORESTA mener vi, at kompensationen bør fortsætte som minimum året ud, hvilket EU lige nu har givet medlemslandene lov til. Hvert femte overnatningsvirksomhed i København frygter at måtte lukke med den nuværende plan for ophør af kompensation, og det viser meget tydeligt, at der fortsat er behov for en økonomisk håndsrækning for at få alle med ud på den anden side. Og konsekvenserne bliver store, hvis der holdes fast i den nuværende plan.

Læs vores Børsen-historie om behovet for fortsat kompensation med Frederik Møller, landechef i Ligula Hospitality Group, her

Et liv med corona

Selvom corona har fyldt utrolig meget det seneste halvandet, så har der ikke været meget fokus på, hvordan man politisk forestiller sig, at vi skal leve ’med’ corona, når alle har fået tilbudt deres vacciner. For selvom udfasning af restriktioner har været vigtigt, så slutter smittehåndteringen ikke. Corona forsvinder ikke helt.

Men én ting er sikkert, forretningsgrundlaget skal fremadrettet blive i hænderne på virksomhederne, og tiden med altødelæggende restriktioner skal være forbi. Det kan for eksempel ikke passe, at vores branche, der beskæftiger dem, der står bagest i vaccinekøen, skal stå for smittehåndteringen og betale den dertilhørende regning for isolation af medarbejdere uden nogen kompensation.

Læs vores indlæg om isolation og manglende kompensation i Børsen

De normale tilstande skal tilbage. Også selvom normalen aldrig helt bliver det samme som før. Vi skal have en politisk opbakning til erhvervet med en egentlig genstart, som kan mærkes på bundlinjen, og så skal der laves en plan for tilbagebetaling af moms- og A-skatte-gæld til det offentlige, som løber over flere år, så redningskransen ikke ender med at blive det, der trækker erhvervet ned.­

Log ind