Selvom coronapandemien var ved at blive alment kendt i februar 2020, og Danmark havde de første bekræftede smittede, så var det stadig en måned, hvor hotelerhvervet redte op til næsten en million overnatninger, hvilket var historisk højt. Nu er der kommet overnatningstal for februar i år fra Danmarks Statistik, og de viser, at mere end tre ud af fire overnatninger siden er forsvundet i måneden sammenlignet med 2020.

Værst står det til med de udenlandske gæster. Her er ni ud af ti overnatninger væk.

”Med tvangslukning af restauranter, attraktioner m.v. var der lagt et gevaldigt låg på turismeerhvervet i februar, og når man så tilføjer strenge isolationskrav for rejsende, så nærmer aktiviteten sig nul. Og det er meget tydeligt, hvad tallene viser. Vi lavede en opgørelse i februar, som viste, at efterspørgslen var så lav, at hvert andet hotel holdt lukket i måneden,” fortæller HORESTAs formand, Jens Zimmer Christensen.

Han tilføjer, at vi nu kigger ind i en genåbning, men der er behov for en genstart af erhvervet.

”Der er behov for, at man politisk hjælper efterspørgslen på vej i erhvervet, nu hvor genåbningen tager fart, og flere bliver vaccineret. Vi har blandt andet foreslået midlertidig nedsættelse af momsen for turisme- og oplevelseserhvervet, som man har gjort i mange andre europæiske lande,” siger Jens Zimmer Christensen.

Region Sjælland oplevede det mindste fald til trods for et tab på mere end hver anden overnatning. Det skyldes blandt andet, at regionen har en lavere andel af udenlandske gæster, og at virksomhederne var lykkedes med at begrænse tabet i danske overnatninger.

”Der er uden tvivl sket en ændring på den korte bane i erhvervets kernemålgrupper. Flere feriegæster skal komme fra vores nærmarkeder, da den ikke-europæiske og erhvervsmæssige efterspørgsel vil tage tid at genskabe. Her spiller optimismen i det generelle erhvervsliv samt hele infrastrukturen med lufthavne og flyruter m.m. en stor rolle,” siger HORESTAs formand, Jens Zimmer Christensen.

Log ind