En nedgang på knap 30 pct. eller 32.882 færre medarbejdere. Det var status for hotel- og restauranterhvervet i februar, hvor branchen befandt sig midt i den seneste nedlukning. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er branchen den klart hårdest ramte blandt de 19 hovedbrancher, som Danmarks Statistik opgør. Ligeledes hårdt ramt er kultur og fritid, hvor nedgangen i personaletallet siden februar sidste år er på 19 pct. Omvendt har energiforsyning, offentlig administration og bygge og anlæg flere ansatte end i februar 2020.

(Artiklen fortsætter under billedet)

”Det er nødvendigt, at virksomhederne tilpasser arbejdsstyrken, når der ikke er aktivitet. Og det er jo resultatet, når man tvangslukker et helt erhverv. Nu står vi glædeligvis med en genåbning, og virksomhederne kan igen begynde at ansætte og kalde medarbejderne tilbage fra lønkompensation. Man må dog ikke forfalde til at tro, at alt vender tilbage til normalen blot fordi, virksomhederne får nøglerne til deres forretning tilbage,” siger Jonas Kjær.

Han tilføjer, at der er oparbejdet stor gæld, og mange af erhvervets virksomheder vil køre på lavt blus eller være tvangslukket, som for eksempel messe- og kongresvirksomhederne samt hele nattelivet. Mange vil desuden være udfordret af de lange udsigter til udenlandske turister. 

I februar var der 79.452 lønmodtagere i branchen. I februar 2020, kort før landet lukkede ned første gang, var tallet 112.334. Tallet dækker kun lønmodtagere, dvs. at de selvstændige ikke er talt med.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Log ind