Af Mikal Holt Jensen, miljøchef i HORESTA

Det er en win-win, hvis danskerne holder ferien inden for landets grænser. Sådan lyder det fra Concito i deres 'Grøn Genstart', der stiller skarpt på, hvordan Danmark kan skabe økonomisk vækst, der går hånd i hånd med klimaansvarlighed. Samtidig tilføjer den grønne tænketank, at oplevelser er mere miljøbevidst forbrug end materielle goder, der udgør over en fjerdedel af danskernes årlige CO2-udledning.

Ved årsskiftet præsenterede HORESTA en ambitiøs bæredygtighedsstrategi, der skal gøre både dansk turisme inden for landets grænser og selve turismeerhvervet til det mest bæredygtige. Men vi går også op i økonomisk vækst, og siden finanskrisen har hotellerne og restauranterne været den stærkeste jobskaber i Danmark.

I HORESTA glæder vi os over Concitos opfordring til, at danskerne holder ferie i Danmark. Men vi ved også, at udrejselængslen hos danskerne er stor.

Derfor har vi foreslået et fradrag, der skal få private og virksomheder til bruge det danske oplevelseserhverv i endnu højere grad. Et fradrag lig håndværkerfradraget.

Oplevelsesfradraget vil bidrage til at skabe vækst og arbejdspladser i hele landet og bevare eksisterende virksomheder og jobs. I øjeblikket er mange medarbejdere i oplevelseserhvervet nemlig sendt hjem eller opsagt. Vi skal have dem tilbage i arbejde hurtigst muligt – til glæde for både dem og samfundet.

Det må forventes, at mange danskere i en periode vil holde mere på pengene og være lidt forsigtige med at gå ud og spise og benytte oplevelser i det offentlige rum. Det skal vi gøre noget ved. Vi må stimulere efterspørgslen, og vi må ikke sætte økonomien yderligere i stå.

Kan komme langt med CO2-aftryk

Ferie og oplevelser i Danmark er et klimavenligt valg. Ud over at minimere transporten er danske virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet også blandt de førende, når det kommer til bæredygtighed.

Så hvis danskerne kan spise schnitzel og samsøkartofler på en hyggelig kro i Jylland i stedet for Sydtyskland, hoppe fra klipper på Bornholm fremfor i Sverige, få udfordret deres adrenalinlysten i et dansk sommerland i stedet for Disney World, få forkælelse og wellness på hotel i Nordsjælland fremfor i Thailand og se solnedgang i Thy fremfor Italien, så er vi kommet langt. Både hvad angår CO2-aftryk og bevarelse af danske virksomheder og arbejdspladser.

Forhåbentlig genåbner turisme- og oplevelseserhvervet snart for fuld styrke. I HORESTA er vi klar med en genopretningsplan for, hvordan turisme- og oplevelseserhverv igen kommer på rette spor.

Et spor, hvor gæsternes forbrug forener både Danmarks grønne og økonomiske ambitioner.

Log ind