Af Katia K. Østergaard, adm. direktør, HORESTA

Trods genåbning af restauranterhvervet er turisme- og oplevelseserhvervet fortsat ramt af meget store strukturelle udfordringer. Restauranterne mangler således 50 procent af den normale omsætning, og i hotelerhvervet ser det endda endnu værre ud. Her er vi nede med 80-90 procent.

Forklaringen er, at vi fortsat er underlagt skrappe restriktioner. De danske grænser åbnes fra den 15. juni, men kun på klem. Derudover må vi fortsat leve med diverse retningslinjer for gæstehåndtering, og dele af vores erhverv er tvangslukket.

Hertil kan lægges, at vi lever med et forsamlingsforbud, der ikke giver mening. Der kan nu arrangeres fester i private hjem samt teater- og biografforestillinger med op til 500 gæster. Men holder man selskaber og møder på hoteller, i restauranter og konferencecentre, må man højest være 10!

Når økonomer taler om, at vi skal have markedskræfterne sat fri igen, må jeg bare sige: Så længe størstedelen af vores virksomheder de facto er lukkede som følge af de mange restriktioner, giver det ingen mening at tale om frie markedskræfter.

I stedet er der akut behov for en forlængelse af de økonomiske hjælpepakker, der samtidig bør justeres, så de er tilpasset en genopbygningsfase frem for en nedlukning.

Samtidig er det afgørende, at regeringens bebudede sommerpakke indeholder elementer, der er skræddersyet til at sætte gang i turisme- og oplevelsesforbruget. Her vil et oplevelsesfradrag til alle danskere samt en nedsættelse af momsen på overnatning og bespisning være afgørende elementer.

Det handler i bund om grund om overlevelsen for tusindvis af virksomheder i vores erhverv og i lige så høj grad om jobsikring for de 130.000 medarbejdere, vi gik ind i coronakrisen med.

 

Se også indslaget fra TV2 Nyhederne i aftes, hvor HORESTAs direktør understregede behovet for en stærk sommerpakke til det hårdt ramte hotel- og restauranterhverv.

Log ind